De to typer kaldes under et for Natura2000. I begge kategorier ryger Danmark ind blandt de bedste, oplyser By- og Landskabsstyrelsen.
- Det er første gang Danmark scorer så højt. Ved den forrige opgørelse var det kun udpegning af fugleområder, der tilfredsstillede EU. Nu har bl.a. udpegningen af Vidåen som naturområde og beskyttelsen af den sjældne laksefisk, snæbelen, løftet Danmark op på listen, siger forstfuldmægtig Erik Buchwald fra By – og Landskabsstyrelsen, Natur.
EU lægger i bedømmelsen vægt på den samlede størrelse af det beskyttede areal. Egekrat, højmoser, strandenge, overdrev og andre af landets vigtigste naturtyper skal samtidig være effektivt beskyttet. Danmark har i alt udpeget 254 habitatområder og 113 fugleområder. Tilsammen dækker de 8,3 pct. af Danmarks landareal og 12,3 pct. af havet.
Kun fem af de 27 lande opfylder kravene til udpegning af habitatområder. Og kun syv af de 27 lande opfylder kravene til fuglebeskyttelsesområder.
Danmark udsendte ved årsskiftet forslag til 12 nye naturområder på havet. Muslingebanker, boblerev og marsvin får på den måde en bedre beskyttelse. Forslaget er udsendt efter EU's opgørelse og indgår derfor ikke i den aktuelle vurdering fra EU.
Naturen i de udpegede områder vil snart få et løft. Det første skridt bliver taget, når planer for alle arealer bliver sendt i høring i forlængelse af grøn vækst, til foråret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.