dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
EU-kommissionen lægger klage over Lynetteholmen ned
Fotoet fra de indledende manøvrer til det storstilede byggeprojekt i København er fra maj i år.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

EU-kommissionen lægger klage over Lynetteholmen ned

De nationale klageinstanser skal bruges - men dem har regeringen suspenderet, peger MEP Margrethe Auken (SF) på.
17. JUN 2022 10.11

KØBENHAVN: Lynetteholmen var torsdag morgen i EU-Parlamentets udvalg for borgerklager, fordi Klimabevægelsen og Danmarks Naturfredningsforening har klaget over mangelfulde miljøvurderinger i forbindelse med projektet. 

- Kommissionens svar var mildt sagt vagt, men der var alligevel en vis åbenhed for at se på sagen senere. Det er dybt problematisk, når Kommissionen undviger sit ansvar for, at EU's miljølovgivning respekteres ved at henvise til, at det først og fremmest er medlemslandenes opgave. Man siger desuden, at det i udgangspunktet er de nationale klageinstanser, der skal bruges. Men hov: Det KAN man ikke i dette tilfælde, fordi klagemuligheden er suspenderet i anlægsloven, siger Margrete Auken (SF), der havde taget sagen op.

- Sagen viser igen, at Kommissionen er tilfreds med at konstatere, at de juridiske formaliteter er i orden uden at kere sig om, hvorvidt det faglige er det. Hvordan kan miljølovgivning være juridisk i orden, hvis ikke det er det naturvidenskabeligt?, siger Margrete Auken.

Ingen blåstempling

Kommissionen forsikrede dog, at de næste trin af projektet også skal miljøvurderes grundigt, herunder de kumulative effekter af det, der kommer til. Andre medlemmer af borgerklageudvalget understregede dertil vigtigheden af at få undersøgt konsekvenserne for vandmiljøet i Østersøen, hvilket også blev nævnt i klagen fra Danmarks Naturfredningsforening. 

EU-Kommissionen understregede i øvrigt, at dens manglende handling ikke er ensbetydende med, at man blåstempler Lynetteholmen.

EU’s Borgerklageudvalg (officielt ”Udvalget for Andragender”) holder sagen åben og anmoder Kommissionen om en opdateret redegørelse for Lynetteholmens lovlighed i henhold til EU's miljølovgivning. SF ser derfor fortsat muligheder for at forfølge sagen. 

- Jeg vil selv stille en række yderligere spørgsmål til Kommissionen for at få uddybet dels betydningen af, at klagemulighederne er suspenderet i loven, dels hvad den reelt vil stille op med Danmarks mange omgåelser af EU's miljølove, siger Margrete Auken.

ka