DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

EU kommer regeringer til undsætning

Kommissionen vil lempe på budget- og statsstøtteregler, så medlemslande kan bekæmpe økonomiske konsekvenser af coronavirus.

BRUXELLES: Regeringer i Europa får lov at bruge penge for at kompensere for coronavirussets økonomiske bivirkninger, uden de skal frygte for at bryde EU's budget- og statsstøtteregler, skriver Altinget. Det gjorde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen klart fredag.

Samtidig bliver der frigjort cirka 275 mia. kr. fra EU's budget til at støtte virusramte sektorer, virksomheder og arbejdsmarkeder. Yderligere 50 mia. kr. vil blive mobiliseret i likviditet til mindst 100.000 små virksomheder gennem Den Europæiske Investeringsfond.

Ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som har ansvaret for EU's statsstøtteregler, lancerede også i går en række tiltag, som begrænse de negative effekter af corona. Hun vil tage særlige regler i brug, så lande, der vil hjælpe erhvervslivet, kan gøre det uden at komme i klemme med EU-lovgivning, skriver DR. Først handler det om at sikre, at virksomheder har penge nok på bundlinjen til at klare sig gennem kommende uger.

- Situationen ændrer sig hurtigt. Der er stor risiko for, at det pres, der er på vores økonomi, vil vokse. Regeringerne kan få brug for at uddele statsstøtte på en meget større skala. Og vores regler tillader meget vidtrækkende støtte i hele økonomien hos de medlemslande, der står over for store økonomiske forstyrrelser, siger Vestager.

Medlemslande kan for eksempel hjælpe virksomheder ved at give dem ret til at udskyde indbetalinger til staten af for eksempel skat og moms, men det kræver en EU-godkendelse, fordi det kan stride med konkurrencereglerne. Derfor har Vestager oprettet en hotline, hvor EU kan godkende en sådan ordning i løbet af 24 timer.

eo