
Danmark bør vedtage ny lovgivning om finansiering af politiske partier, så der er gennemsigtighed om donationer, der i dag ofte er anonyme. Derudover skal der indføres sanktioner for overtrædelse af reglerne, skriver Europa Kommisionen.
Sådan er en af anbefalingerne til Danmark fra EU-kommisionen i den årlige rapport om retsstatssituationen 2022, hvor kommisionen for første gang udsteder specifikke henstillinger til medlemsstaterne.
Henstillingerne tager sigte på at tilskynde medlemsstaterne til at gå videre med igangværende eller planlagte reformer og hjælpe dem med at identificere, hvor der er behov for forbedringer.
Ros og fire henstilliger
Med en generel ros til Danmark kommer EU-kommisisonen også med i alt fire henstillinger. Ud over den nævnte om ny lovgivning til finansieringen af de politiske partier peger kommisionen på tre andre områder, hvor der er plads til forbedringer.
Kommissionen anbefaler, at der sættes klare rammer for ’svingdøren’ mellem ministerposter og lobbyvirksomhed. Derudover mangler der effektiv kontrol af formueerklæringer for dem, der er betroet højtstående offentlige poster, skriver den.
En tredje henstilling handler om ressourcer til retsstystemet, hvor kommissionen mener, der skal tilføres flere menneskelige og finansielle ressourcer. Danmark er generelt et foregangsland inden for det digitale, men på retsområdet kan der fortsat vindes meget ved at digitalisere yderligere.
Og endelig så anbefaler kommissionen, at Danmark arbejder videre med at reformere loven om adgang til offentlige forvaltningsdokumenter. "Her skal aktindsigter ikke kunne afvises i lige så høj grad, som det er tilfældet i dag", lyder der fra kommisionen.
Henstillingerne til Danmark og de øvrige lande kan ses her.
Se mere her Rapport om retsstatssituationen 2022: Kommissionen udsteder specifikke henstillinger til medlemsstaterne
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.