
1. marts er deadline for unges valg af ungdomsuddannelse, og formentlig vil der igen i år være et massivt flertal, som drager mod en gymnasial en af slagsen frem for at vælge en erhvervsuddannelse.
Men faktisk er både trivslen og motivationen markant bedre på erhvervsuddannelserne, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (Eva). Instituttet har fulgt cirka 5.000 unge fra 8. klasse og frem til den første tid på en ungdomsuddannelse. Her fremgår det altså, at elever på erhvervsuddannelserne generelt befinder sig bedre end dem på gymnasiet. Mathilde Hangaard, seniorkonsulent hos Eva, står i spidsen for undersøgelsen:
- Der er få unge, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Men de unge, der vælger en erhvervsuddannelse, trives faktisk rigtig godt med deres valg. De er mere motiverede og har en højere trivsel end deres kammerater i gymnasiet, siger Mathilde Hangaard.
Motivation og trivsel større
Konkret erklærer 51 procent af de unge på erhvervsuddannelserne sig helt enige i, at de er motiverede for at gå på deres uddannelse. Det gælder 36 procent af eleverne i gymnasiet.
45 procent på erhvervsuddannelserne svarer "helt enig" til, at de trives med det, de laver, mens det gælder for 35 procent på gymnasiet.
Ifølge Mathilde Hangaard kan tallene hænge sammen med, at elever på erhvervsuddannelser tidligt har været afklaret om deres fremtid - om de eksempelvis skal være elektrikere eller håndværkere. Unge på gymnasiet kan være mere i tvivl og vælger måske den vej, fordi det giver en bredere vifte af muligheder efterfølgende.
De modige tager valget
Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne, mener, at tallene fortæller en positiv historie.
- Der har i mange år været en tendens til at tro det modsatte, men det er sådan set også det her, vi oplever på erhvervsskolerne. Det, vi er begyndt at sige, er, at dem, der vælger erhvervsskolerne, er de modige elever. Det kan være lettere at følge ens kammerater i et af gymnasierne, hvis det er der, flertallet går. Selv om det måske ikke er der, man udfolder sig bedst muligt, siger Ole Heinager.
I 2021 søgte omkring 70 procent af de unge ind på gymnasiet. Kun 20 procent valgte en erhvervsuddannelse.
Det er et erklæret mål for den siddende regering, at flere skal tage en erhvervsuddannelse, og det er også et ønske hos Dansk Erhverv.
Mere praktisk i folkeskolen
Uddannelseschef ved Dansk Erhverv Claus Rosenkrands Olsen kalder tallene et vidnesbyrd om, at undervisningen på erhvervsuddannelserne faktisk appellerer til mange unge, selv om de fleste vælger den gymnasievejen.
- Erhvervsskolerne er med deres indhold og undervisning gode til at skabe variation, og det at arbejde med praktiske problemstillinger appellerer faktisk til rigtig mange unge mennesker. Derfor bør det være et fokuspunkt af få mere praksisorienteret undervisning ind i grundskolen. Jeg tænker faktisk, det er noget, der burde gennemsyre hele skolen, og at man bør have det som ambition, siger han.
Den holdning har også Ole Heinager.
- I virkeligheden kunne det være dejligt, hvis mange af de her talenter blev udfoldet tidligere, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.