Af Paul Hegedahl
Rehné Christensen og Martin Vinding (red.):
'Erhvervsfilosofi - filosofiske bidrag til virksomheder og organisationer';
Frydenlund, København 2009.
236 s., hft., 17 x 24,5 cm., litt.liste efter hvert kapitel.
Kr. 299,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7887-818-2.
Med denne antologi introduceres erhvervsfilosofien nu for første gang i samlet form i Danmark. Erhvervslivet - og den offentlige sektor - efterspørger i stadig højere grad efterspurgt filosofiske kompetencer i arbejdet med at udfordre indgroede forestillinger og antagelser, der virker som bremseklodser i dagens samfund. I samfundsdebatten har filosofien altid leveret en særlig form for konstruktiv kritik, og erhvervsfilosofien har et positivt sigte, idet den søger at åbne for diskussion og nytænkning af, hvordan den enkelte virksomhed bliver styret og handler.
Samtidig har erhvervsfilosofien fået fodfæste i bredere kredse, således at den ikke kan beskyldes for at opholde sig i et elfenbenstårn, men har et solid basis i praksis.
Bogens indhold
Bogen er opdelt i tre dele med i alt 16 kapitler. De tre dele kan ses som tre forskellige rammer for udøvelsen af erhvervsfilosofi; men de udgør ikke skarpt afgrænsede territorier. Både i praksis og i bidragene i denne bog, er der overlappende elementer fra de forskellige dele.
1. Del: Filosofi i erhvervslivet
er skrevet af filosoffer, som arbejder i erhvervslivet enten som erhvervsfolk eller som konsulenter. Bidragene kommer fra den erhvervsmæssige praksis og rettet mod denne praksis med en række cases, eksempler og metoder til håndtering af problemstillinger og udfordringer i moderne virksomheder:
Uvidenhed og udøvelse
Af direktør, mag.art. Klaus Kvorning Hansen, PenSam
Filosoffer til salg
Af tekstforfatter, strategisk planner, mag.art. Morten Gad, Gorm Larsen & Partners
Sokratisk ledelse - om praktisk filosofi og udvikling af lederskab
Af udviklingskonsulent, studieleder, cand.polyt. Michael Højlund Larsen, Master i vejledning, partner i Ryan & Højlund - filosofi i organisationer
Dyd, pligt eller nytte?
Af konsulent, underviser, cand.mag. Thomas Ryan Jensen, partner i Ryan & Højlund - filosofi i organisationer
Erhvervsdilemmaer - hvordan håndterer man dem?
Af erhvervsfilosof, konsulent, cand.mag. Rehné Christensen, Filosofisk Firma
Nærvær i en coachende ledelsespraksis
Af seniorkonsulent, cand.mag. Kim Gørtz, Copenhagen Coaching Center, centerleder i Center for erhvervs- og ledelsesfilosofi
2. Del: Filosofi til erhvervslivet
Her er vægten lagt på filosofisk analyse af specifikke udfordringer i erhvervslivet. På den erhvervsmæssige praksis til den filosofiske analyse og tilbage igen. Bidragyderne er både erhvervsfolk og forskere
Stress og stresshåndtering i et filosofisk perspektiv
Af lektor, konsulent, ph.d.-studerende, cand.mag. Christian Tang Lystbæk, Aarhus Universitet og VIA University College
Loyale modarbejdere
Af direktør, forfatter, cand.phil. Morten Hesseldahl; HD(A), Danmarks Radio
Anerkendelse og monstrøsitet i organisationer - eller: hvor blev landsbytossen af?
Af konsulent, cand.psych. Louise Windfeld Holt, APORIA
og konsulent, cand.scient.pol. Thorkild Olsen, Villa Venire
Lean på den gode måde
Af underdirektør, M.Sc. Jacob Storch, HD-O, Rambøll Management Consulting
Kan man lede ved ikke at lede? Tillid som ledelsesfilosofi
Af Chef for Det Danske Spejderkorps, HR-fuldmægtig, cand.soc. Morten Kerrn-Jespersen Center for HR og personale, Beskæftigelsesministeriet og forskningsassistent, cand.soc. No Emil Pagh Kampmann, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School
Mening som det nye løsen - om at gøre en forskel uden at gøre fortræd
Af institutleder, lektor, mag.art. Anne Marie Pahuus, ph.d., Institut for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet
3. Del: Filosofi om erhvervslivet
Denne del er tilegnet bredere og mere rendyrkede filosofiske refleksioner over erhvervslivet eller dele heraf. Bidragyderne til denne del af bogen er alle filosoffer tilknyttet forskningsinstitutioner
Viden i erhvervslivet
Af studie- og forskningsleder, professor, mag.art., dr.phil. Søren Harnow Klausen, Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet, Odense
Lederskab i mytologisk lys
Af centerleder, professor, mag.art., dr.phil. Ole Fogh Kirkeby,
Center for Art & Leadership, Copenhagen Business School
Markedsføring, præferencer og ansvar
Af adjunkt, cand.phil. Morten Ebbe Juul Nielsen, ph.d.,
Center for Studier af Lighed og Multikulturalisme, Københavns Universitet
Den moralske orden som kritisk hermeneutisk praksis
Af lektor, dr.phil., lic.phil. Øjvind Larsen, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Copenhagen Business School
De fleste af disse forfattere har skrevet andre bøger og artikler om deres arbejdsområder og har en bred uddannelsesmæssig og praktisk baggrund.
Om redaktørerne
Rehné Christensen er cand.mag. i filosofi og dansk fra Roskilde Universitet i 2002 og indehaver af konsulentvirksomheden Filosofisk Firma.
Martin Vinding er cand.mag. i filosofi og dansk fra Roskilde Universitet 2003 og ansat som senior editor på forlaget Wiley-Blackwell.
Erhvervsfilosofien og de menneskelige ressourcer - og derudover
En meget stor del af overvejelserne i erhvervslivet handler om den bedst mulige anvendelse af de menneskelige ressourcer. Det drejer de mange forskellige ledelsesteorier og erhvervspsykologien sig om. Venligt udtrykt, kan man sige, på en mere eller mindre etisk måde - både i teorierne og i den efterfølgende udmøntning af disse i praksis.
Redaktørerne af denne bog udtrykker det således: 'Erhvervspsykologi og managementretningerne synes at være mere målrettede og praksisorienterede. De er discipliner, der er opstået på baggrund af praktiske behov, og erhvervspsykologien har fra den kliniske psykologi medtaget behandling som mål og ansvar. Virksomheden bliver raskere, bedre. Erhvervspsykologien har desuden et vægtigt empirisk element, f.eks. persontræk-teorierne, der har fundet bred anvendelse inden for rekruttering og ledelsesudvikling i erhvervslivet.'
Hertil kan man sige - og synes - at det virker bekymrende, at denne udvikling af erhvervspsykologien og dens sammenblanding med forskellige ledelsesteorier nu ser ud til at have medført, at et stigende antal ansatte føler, at det i høj grad er deres lederes ansvar, at de er raske og sunde. Heldigvis ser det så ud til, at der også er en anden udvikling i gang, den positive psykologi, der bl.a. beskrives i Stine Reintoft, Lene Flensborg og Thomas Gedde Højland: 'Positiv psykologi på arbejde'; Børsens Forlag, København 2009. Anmeldt her på dknyt.dk 11/01/2010 Positiv psykologi på arbejde. Her nærmer en ny psykologisk tænkning og erhvervsfilosofien sig hinanden på en måde, der kan komme noget virkelig interessant ud af.
Når redaktørerne, Rehné Christensen og Martin Vinding, sammenligner ledelsesteorierne og erhvervspsykologien i deres nuværende - helt overvejende - udformninger med erhvervsfilosofien, mener de, at der er noget tøvende over filosofien. 'Den insisterer', siger de, 'på det processuelle, erkendelsesprocessen, gennem refleksion og diskussion.' Men de peger samtidig på, at det vil være forkert ikke at tro, at også filosofien har et mål - og at det som regel nås. Det belyser de bl.a. med eksempler fra den klassiske filosofi, som er værd at gøre sig klart. De siger f.eks.: 'Sokrates havde gerne et forholdsvist klart mål, som han, med mere eller mindre fast hånd, førte sine diskussionspartnere hen imod. Det er rigtigt, at dialogens parter ikke umiddelbart er i centrum, det er begreberne, f.eks. det gode, det sande, det retfærdige, men målet er klart; ny erkendelse for den enkelte.'
Når det så gælder det gode, fører de en særdeles interessant diskussion om virksomhedernes HR-funktion, da erhvervsfilosofiens adgang til virksomhederne ofte går via denne funktion. Det er både godt og ondt. Det kan være en hæmsko for erhvervsfilosofiens muligheder. Og her tager de bladet fra munden - med fuld ret: ' - - - HR-funktionen yder fortsat ringe indflydelse på virksomhedens drift og centrale beslutninger. I mange moderne virksomheder er det, som nævnt, medarbejderne, der er den primære produktionsfaktor. 'Produktion' er et spørgsmål om at opnå den optimale udnyttelse af virksomhedens menneskelige ressourcer. HR synes altså at være en god og nødvendig investering: en investering i at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Alligevel ser mange, også HR-folk, HR som blot et andet navn for den gamle personaleafdeling eller som virksomhedens 'bløde servicefunktion', og det er en hindring for at udfolde det potentiale, der ligger i gennemgribende HR-indsats, herunder erhvervsfilosofien.' Den måde at betragte HR-funktionen på, som redaktørerne har ret i, er udbredt, leder tankerne hen på George Orwells 'Nysprog' - og behovet for at få afklaret begreberne. Den nuværende krise og de mange fyringsrunder har - uanset nødvendigheden - i mange tilfælde vist, hvor mange af de fine ord fra de gode tider, der reelt var bare ord uden omtanke og eftertanke.
Med den brede tilgang til begrebet erhvervsfilosofi - og de eksempler, der lægges frem, er det helt realistisk at forestille sig, at erhvervsfilosofien kan række langt videre end til en anvendelse i HR-sammenhænge. Den kan få en bredere og integreret anvendelse inden for f.eks. vidensproduktion, produktudvikling, omverdensforståelse, kommunikation og organisationsudvikling. Frem for alt i de nødvendige bestræbelser på at skabe sammenhæng og integration mellem alle virksomhedens funktioner og dens omverden.
Den rette form skal findes
Det er ikke muligt at gennemgå de mange forskellige bidrag til bogen og yde dem deres fulde ret. Der er imidlertid nogle meget relevante tanker i kapitlet 'Uvidenhed og udøvelse', af Klaus Kvorning Hansen. Man kan sige, at det viser ægte filosofisk holdning og klarsyn, at redaktørerne lader dette kapitel indlede antologien.
Klaus Kvorning skriver - og her giver han givet udtryk for manges umiddelbare tanker - også blandt læserne af denne anmeldelse: 'Det følgende kapitel handler om, hvorfor jeg ikke mener, at filosofien som fag betragtet, har nogen sandsynlig rolle at spille i erhvervslivet.'
Men, så fortsætter han: 'Kapitlet handler også om, hvorfor jeg i allerhøjeste grad mener, at dén, der filosoferer, har en betydelig rolle at spille i erhvervslivet. Med andre ord vil læseren kunne finde en udpræget skepsis udtrykt i forhold til at lade filosofien konkurrere med den form for faglighed, der gør faget til sagen, hvor den optræder i praktiske sammenhænge. Men samtidig vil læseren også kunne finde personlige erfaringer og overvejelser, som dokumenterer, at der er rig lejlighed til og oven i købet behov for, at der filosoferes i erhvervslivet. Min hovedpointe er, kan jeg afsløre her, at filosofien som fag næppe nogensinde vil blive efterspurgt på lige fod med de øvrige fagligheder, vi ser repræsenteret i den typiske organisation, men derimod at den er og i endnu højere grad vil blive efterspurgt som den nødvendige kritiske eftertanke.'
Et område der skal arbejdes videre med
Der er tidligere skrevet en række danske bøger, som direkte eller indirekte omhandler erhvervsfilosofi, men aldrig tidligere en bog med så mange og diverse tilgange til emnet. Derfor kan redaktørerne med god ret betegne denne antologi, som en introduktion på dansk til emnet.
Erhvervsfilosofien er stadig en ny disciplin. Redaktørerne skriver, at de med denne bog håber at have lagt grunden for en erhvervsfilosofisk opblomstring, og de opfordrer både filosoffer og erhvervsfolk (og her vil anmelderen tillade sig at inkludere den offentlige sektor, selv om den naturligvis har nogle filosofiske tilgange, der er helt dens egen) til at udvide feltet yderligere og fylde mere på det, der allerede er.
Grundlaget for opfyldelsen af dette gode ønske er lagt med 'Erhvervsfilosofi - filosofiske bidrag til virksomheder og organisationer'. Det er en vidende og inspirerende oversigt, der her bliver lagt frem. Den viser en lang række forskellige vinkler, der kan arbejdes fra - og som kan sammenføjes på mange måder. Og den giver inspiration til at gå i dybden med disse emner i det nye årti.
En relevant videre udvikling vil være, at erhvervsfilosofien i dens mange skikkelser vil være med til at skabe både eftertanke og omtanke og - ikke mindst - indgå i så mange faglige sammenhænge, at den kan være det middel, der skaber den nødvendige sammenhæng og integration - og er med til at bidrage til fællesskabsfølelsen. En fællesskabsfølelse, der er baseret på diskussion og ikke uniformering og kortsigtet 'motivation'.
Supplerende links
Forlaget gør opmærksom på, at ved en beklagelig fejl er der i bogen en forkert litteraturliste til Søren Harnow Klausens kapitel: 'Viden i erhvervslivet'. Købere af bogen kan finde den rigtige litteraturliste på
http://www.shop.frydenlund.dk/getdoc.asp?id=11&md5hash=CABF37C10F9D707D50BC4ADB64AED03B
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.