Ekschef går i rette med Støjberg: Notat spillede ingen rolle
Afhøringen af tidligere afdelingschef i Udlændingeministeriet Lykke Sørensen ventes at tage to en halv retsdag.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Ekschef går i rette med Støjberg: Notat spillede ingen rolle

Tidligere chef i Udlændingeministeriet husker slet ikke notat, som forsvar i Rigsret kalder "helt centralt". Forsvarerne må ikke føre Ayaan Hirsi Ali som vidne.

Det er blevet kaldt hjørnestenen og helt, helt centralt i Rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Et notat, der dikterede, at der kunne være undtagelser til en ordning om at indkvartere asylpar hver for sig på danske centre, hvis den ene var mindreårig.

Men Lykke Sørensen, der er tidligere afdelingschef i Udlændingeministeriet og var departementets øverste juridiske kompetence, har onsdag ingen erindring om det.

- Det var lavet i en anden afdeling, og jeg beklager, men jeg kan ikke huske noget om det her notat. Det er i hvert fald ikke noget, der har spillet en rolle efterfølgende, siger hun fra vidneskranken.

Omvendt har Inger Støjberg, der har været afhørt de foregående dage, forklaret, at snakke og arbejdet efterfølgende tog udgangspunkt i netop det notat.

Og at det var et chok for den tidligere minister at finde ud af, at ordningen ikke kunne være undtagelsesfri, men "sådan måtte det være". Det er dog ikke et billede, som Lykke Sørensen kan genkende.

Hun oplevede, at ministeren ikke tog godt imod, at nogle af de mindreårige asylpar ikke kunne skilles ad på grund af internationale konventioner.

- Hun havde svært ved at acceptere en ordning, der ikke var absolut, og jeg har ikke hørt hende henvise til notatet, siger den tidligere afdelingschef i retten.

Talt om to forskellige ting

Det er ikke det eneste punkt, de to er meget uenige om i forløbet. Støjberg har fortalt, at hun i en minibus på vej hjem fra Bruxelles fandt ud af via en artikel i Berlingske, at der boede par, hvor mindst den ene var mindreårig, sammen på danske asylcentre.

Og da hun vendte sig mod Lykke Sørensen for at høre, om det kunne stoppes, skulle svaret have været: "Du kan gøre, hvad du vil. Det er dine centre."

Det er dog muligt, at ministeren og afdelingschefen har talt forbi hinanden, lyder det nu i retten.

- Jeg mener ikke, jeg har udtrykt mig sådan. Det vigtige her er, at jeg havde en opfattelse af en anden aldersgruppe. Så vi har talt der om to lidt forskellige ting.

- Når der er tale om børn under 15 år, er der nogle helt andre ting, der gælder, siger Lykke Sørensen.

Afhøringen af hende ventes at tage to en halv retsdag.

Inger Støjberg er tiltalt for at have brudt ministeransvarlighedsloven.

Det skulle hun have gjort - ved i februar 2016 at have givet en ulovlig ordre om at adskille alle mindreårige asylpar uden individuel vurdering - og den ordre skulle hun have fastholdt indtil senest 12. december samme år.

Støjberg nægter sig skyldig. Der ventes dom inden jul.

Ingen Ali

Islamkritiker og forfatter Ayaan Hirsi Ali får ikke lov at vidne i Rigsretten. Det har sagens 26 dommere bestemt, fortalte retsformand Thomas Rørdam onsdag formiddag i retten.

- Thi kendes for ret. Forsvarernes anmodning om, at Ayaan Hirsi Ali indkaldes til at vidne i sagen, imødekommes ikke, sagde han.

I kendelsen, der er lagt på Rigsrettens hjemmeside, fremgår det, at retten ikke mener, at hun ville kunne bidrage med nyt til sagen: "Ayaan Hirsi Ali har ikke været involveret i det konkrete sagsforløb og vil således ikke kunne bidrage med oplysninger herom."

Ritzau