AARHUS / STRUER / HALSNÆS: Aarhus, Struer og Halsnæs er de eneste tre kommuner, der nu kan sige sig fri for at begå en bestemt fejl over for tusindvis af ugifte kontanthjælsmodtagere. Og vel at mærke har sikret, at de borgere, der har fået for lidt udbetalt, også siden har fået de penge, de har krav på.
Det er nu for alvor kommet på den landdækkende dagsorden, efter DR Nyheder i denne uge tog sagen op i et indslag og beskrev, hvordan tusinder siden 2016 er blevet trukket ulovligt i kontanthjælp, og at kommunerne har været klar over det et år uden at reagere.
Beskæftigelsesministeren skrev første gang ud til kommunerne 15. december 2020 om sagen. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, fulgte op i april 2021, hvor kommunerne fik en frist til juni 2020 om at få sagerne bragt i orden, men alt for få er vendt tilbage, så igen 23. og 29. november har STAR skrevet ud om problemet.
Ny frist 28. februar
Fejlen går ud på, at borgere fejlagtigt har fået trukket i deres kontanthjælp med den begrundelse, at de ikke lever op til kravene i 225-timers-reglerne. Sagen er bare den, at de burde været undtaget reglerne på grund af nedsat arbejdsevne - og allerede er registreret som sådan i et andet kommunalt it-system.
I et af tilfældene i Aarhus blev en tidligere rengøringsassistent uberettiget trukket 1.016 kr. i sin ydelse - og har nu fået 33.970 kr. tilbage.
Kommunerne skal leve op til reglerne i forældelsesloven med en forældelsesfrist på tre år - og styrelsen understreger nu altså for fjerde gang, at borgere, der ulovligt har fået nedsat deres ydelse, skal stilles økonomisk, "som om fejlen ikke var sket".
Fra professor i socialret John Klausen lyder kritikken over for DR: "Der er ingen tvivl om, at når kommuner bliver opmærksomme på, at der er fejl i nogle sager, så har man en forpligtelse til at genoptage sagerne og efterregulere ydelsen. Men der er jo så nogle kommuner, der nu har brugt cirka et år til at overveje, om de skal gøre noget ved det."
Efter det seneste brev - og altså nu efter flere rykkere - skal kommunerne have styr på sagen senest 28. februar. Altså i 2022.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.