dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

E-mail til Gribskov-ansatte lignede ulovlig mundkurv

Ombudsmanden kritiserer kommunal e-mail, der indskærper de ansattes loyalitetsforpligtelse. Kommunen oplyser, at hensigten ikke var at begrænse de ansattes ytringsfrihed

GRIBSKOV: Offentligt ansatte har udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads. Men en e-mail fra Gribskov Kommune til samtlige ledere af børne- og ungeinstitutioner i kommunen gav det modsatte indtryk, konkluderer Folketingets Ombudsmand i en ny udtalelse.  

- E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selvom de udtalte sig på egne vegne. At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

Reaktion på Facebook-gruppe
Gribskov Kommune skrev den omtalte e-mail i oktober 2015 for at gøre institutionslederne opmærksomme på de interne regler for ansattes adfærd. Det skete som reaktion på en nyligt oprettet Facebook-gruppe, 'Forældre i Gribskov', hvor bl.a. anvendelse af ressourcer på kommunens børne- og ungeområde blev debatteret. Kommunen havde erfaret, at flere ledere og medarbejdere ville melde sig ind i gruppen. 

I e-mailen skrev kommunen, at de ansatte skulle være opmærksomme på deres loyalitetspligt over for kommunen som arbejdsgiver. Kommunen gjorde det tydeligt, at konsekvenserne var alvorlige, og skrev bl.a.: 

'Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, – så er de ansættelsesretslige konsekvenser min. advarsel og i særlige tilfælde op til påtænkt opsigelse, – alt efter alvoren i det den ansatte har skrevet om.'

Ombudsmanden skriver i sin udtalelse, at offentligt ansatte ganske rigtigt har loyalitetspligt, men at den ikke er til hinder for, at de ansatte samtidig som privatpersoner – inden for vide rammer - udtaler sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat.   

Ikke hensigten
- Offentligt ansatte har vidtgående frihed til på egne vegne offentligt at diskutere f.eks. besparelser i kommunale institutioner. Loyalitetspligten kan derfor ikke uden videre bruges som et redskab til at stoppe de ansattes ytringer. Offentlige arbejdsgivere skal være varsomme med de signaler, som de sender til ansatte, der ønsker at deltage i den offentlige debat, siger Jørgen Steen Sørensen. 

Gribskov Kommune har over for ombudsmanden tilkendegivet, at e-mailen om de ansattes loyalitetspligt kunne misforstås, men at det ikke var hensigten at begrænse de ansattes ytringsfrihed. 

Ombudsmanden går ud fra, at kommunen nu vil se nærmere på sine interne retningslinjer om god adfærd og har bedt kommunen om en orientering. Han har også bedt om at se akterne i en sag, som kommunen selv har nævnt i brevvekslingen med ombudsmanden, hvor en konkret medarbejder fik en advarsel efter at have skrevet et indlæg på Facebook.
 
Ikke urimeligt groft
- Kommunen tager Ombudsmanden kritik til sig, men samtidig er jeg tilfreds med, at Ombudsmanden bemærker, at vi faktisk har været på forkant, idet vi allerede har præciseret den pågældende mail til de ansatte og nu sikrer, at kommunens øverste ledelse får opdateret sin viden om reglerne på området, udtaler kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen.

Han understreger, at Gribskov Kommune følger Justitsministeriets vejledning om ytringsfrihed for offentligt ansatte. Her fremgår det, at offentligt ansatte har ret til at ytre sig om deres arbejde, dog med forbehold for tavshedsbelagte oplysninger. Man må heller ikke ytre sig i en urimelig grov form eller komme med åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for eget arbejdsområde.

Kommunens øverste ledelse, koncernledelsen, vil nu blive opdateret om de gældende regler om ansattes ret til at ytre sig, lyder det fra kommunaldirektøren.

 

Læs ombudsmandens afsluttende udtalelse til Gribskov Kommune her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.