Dødsfald: Poul Schlüter, 92 år
Foto: Henrik Hildebrandt, Ritzau Scanpix

Dødsfald: Poul Schlüter, 92 år

Tidligere statsminister Poul Schlüter (K) sov stille ind torsdag morgen. Bisættelse grundlovsdag.

Den længst sidende statsminister i nyere tid, Poul Schlüter (K), er død, 92 år, oplyser familien gennem De Konservative. Han sov stille ind om morgenen torsdag 27. maj, omgivet af sine nærmeste.

- Det er med sorg, at jeg fra Poul Schlüters hustru og familie viderebringer meddelelsen om, at tidligere statsminister Poul Schlüter er død, siger den konservative partiformand Søren Pape Poulsen.

- Familien har mistet et kært medlem, og vores land har mistet en af de mest betydningsfulde mennesker i vor tid, hedder det på De Konservatives hjemmeside.

Bisættelsen finder sted grundlovsdag fra Holmens Kirke i København. På grund af coronarestriktionerne bliver bisættelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed kun for inviterede.

Længst siddende siden Stauning

Poul Schlüter var blev formand for De Konservative i 1974 efter en opslidende intern magtkamp mellem partiets daværende hovedpersoner Erik Haunstrup Clemmensen og Erik Ninn-Hansen. Bortset fra et mellemspil med Ib Stetter som partiformand 1977-1981 var Poul Schlüter derefter sit partis ubestridte førstemand frem til 1993, hvor Tamilsagen bragte hans regering til fald.

Han blev statsminister for den såkaldte firkløverregering i 1982, da den daværende statsminister Anker Jørgensen (S) kort efter folketingsvalget i 1981 måtte opgive at føre sin regering videre. Han gik af uden at udskrive folketingsvalg, og Poul Schlüter samlede sit eget parti samt Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti om en regeringddannelse, som ikke mange spåede en lang levetid.

Alligevel blev Poul Schlüter, der ikke havde forudgående ministererfaring, med over ti års regeringstid den længst siddende statsminister siden Stauning. Han forlod Folketinget ved FV94 efter at have været valgt siden FV64.