Dobbelt så mange kommuner har nu whistleblowerordninger
En af de nyere sager, der kom frem i lyset ved hjælp af whistleblowere er den omfattende svindel med udbytteskat. Her ses den tyske topadvokat, der stod frem og blev anonymiseret med maske og makeup under et tv-interview sidste år.
Foto: Ivo Mayr, Ritzau Scanpix

Dobbelt så mange kommuner har nu whistleblowerordninger

I løbet af det seneste år har otte kommuner indført whistleblowerordninger. Hidtil var der kun ti kommuner med ordninger.
16. JAN 2020 11.23

I løbet af 2019 har otte kommuner indført en whistleblowerordning, mens der i slutningen af 2018 kun var ti kommuner, der havde en ordning. Det viser en opgørelse, kommunen.dk har lavet. Alligevel deler ordningen vandene. For udover det stigende antal kommuner, som har vedtaget en whistleblowerordning, har fem overvejet at følge efter, men besluttet at lade være. To kommuner overvejer stadig ordningen.

Afvejningen i kommunerne rundt om i landet har været, om de skal stole på, at deres medarbejdere føler sig trygge nok til at råbe op, eller om de skal lave et whistleblowersystem, der sikrer dem juridiske rettigheder og anonymitet. Mens nogle kommuner stadig foretrækker en gentlemanaftale og andre en reel whistleblowerordning skrevet sort på hvidt, er der det seneste år kommet dobbelt så mange i den sidste kategori.

Den nyeste ordning findes i Norddjurs, der omkring årsskiftet har vedtaget at indføre en whistleblowerordning med inspiration fra Randers.

- Jeg ønsker, at vi har en kommune, der er transparent, og jeg vil ikke have, at man ikke kan komme af med oplysninger. Vi skal have en civiliseret organisation, og det understreger vi også på denne måde, siger borgmester Jan Petersen (S), der selv fremsatte forslaget tidligere på året.

Ja tak

  • I 2019 sagde Norddjurs, Bornholm, Fredensborg, Faxe, Køge, Odsherred, Favrskov, Horsens og Aalborg kommuner ja til at indføre en whistleblowerordning.
  • Frederiksberg oprettede som den første kommune en whistleblowerordning i 2011. København, Randers, Gladsaxe, Roskilde, Slagelse, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Aarhus og Odsherred har siden fulgt efter.

Nej tak

  •  I 2019 sagde Allerød, Glostrup, Høje-Taastrup, Næstved og Varde kommuner nej tak til at indføre en whistleblowerordning.
  • Tidligere har Vallensbæk, Vordingborg, Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Middelfart og Odense kommuner sagt nej.
  • Helsingør og Fredericia overvejer stadig.

65 kommuner har endnu slet ikke taget stilling til, om de vil have en whistleblowerordning eller ej.

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien her.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt