Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Diskussion om betalingsring blusser op igen

Efter Helle Thorning-Schmidts (S) udtalelser om, at betalingsringen ikke er perfekt, er der atter fuld blus på debatten. Men hun står fast på at gennemføre den
4. JAN 2012 21.40

Af Morten Uhrenholdt, [email protected]

KØBENHAVN / FOLKETINGET: Efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag udtalte, at betalingsringen er nødvendig men ikke den perfekte løsning på hovedstadens trængselsproblemer, vejrer oppositionen i Folketinget morgenluft. Den lufter atter heftigt sin modstand mod betalingsringen - f.eks. Konservative.

- Det må have været noget af en øjenåbner for statsministeren, at ikke engang de socialdemokratiske borgmestre i omegnskommunerne vil bakke op. Der er ingen grund til at trække pinen længere ud. Drop nu den betalingsring, som vil være en uacceptabel begrænsning af borgernes frihed og gift for erhvervslivet, siger Benedikte Kiær, politisk ordfører for Konservative.  

Og de samme borgmestre er også positive overfor statsministerens seneste udtalelse. Til Jyllands Posten siger Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S), der er talsmand for 15 omegnsborgmestre rundt om København:

- Jeg ser det som en imødekommelse af de bekymringer, som vi har givet udtryk for. 

De socialdemokratiske omegnsborgmestre er enige med partifællerne på Christiansborg om, at der er brug for at gøre noget ved hovedstadens trængselsproblemer. De er heller ikke afvisende overfor, at en betalingsring kan være en løsning. Men de har først og fremmest rejst hård kritik af den placering langs Københavns Kommunes grænser, som regeringen har lagt sig fast på. 

En anden socialdemokratisk omegnsborgmester, Herlevs Thomas Gyldal Petersen, tolker Helle Thorning-Schmidts udmelding som en åbning for, at regeringen vil lytte ekstra til kritikken.

- Det er et udtryk for, at statsministeren er helt klar over de negative konsekvenser, som betalingsringen vil have, for den almindelige arbejdende dansker i hovedstaden og for de små erhvervsdrivende i hovedstaden, siger han til avisen.

Begge borgmestre kommer med det generelle råd til Thorning, at den kollektive trafik skal forbedres, før en betalingsring kan træde i kraft.

Det er et synspunkt, der også rumler i SFs bagland. Her er der bl.a. bekymring for, at den kollektive trafik ikke er så velfungerende, at den er et reelt alternativ for bilisterne.

Fem ud af 20 SF-lokalformænd i hovedstadsområdet er skeptiske overfor den skitserede betalingsring, viser en rundspørge, DR Nyheder har foretaget.

- Vi skal have en billigere, kollektiv trafik til at starte med, og så skal vi undersøge, om betalingsringen er den rigtige, eller om der er andre smartere alternativer, siger Morten T. Bay, SF's lokalformand i Rødovre.

Også Venstre i Folketinget opfordrer statsministeren til at droppe betalingsringen, mens Dansk Folkeparti kalder den 'lovsjusk'.

Det er regeringens mål at have et lovforslag klar i begyndelsen af i år.

Og Helle Thorning Schmidt afviser, at hun er ved at trække i land.