Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

DIF: - Lad klubber undervise i svømning

12 pct. af kommunerne tilbyder ikke alle elever svømmeundervisning, og yderligere otte pct. overvejer at spare skolesvømningen væk
20. JUN 2011 6.30

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) vil undersøge, om svømmeklubberne kan overtage skolesvømningen og lære børnene at svømme.

Resultater fra den første undersøgelse af skolesvømning efter kommunalreformen viser, at 12 pct. af kommunerne ikke tilbyder svømmeundervisning i vand til alle elever, heraf er der otte pct., som slet ikke har svømning på skoleskemaet. Yderligere otte pct. af kommunerne overvejer at følge trop og droppe svømmeundervisningen. I mange andre kommuner er skolesvømningen også presset på grund af økonomisk smalhals.

DIF og Dansk Svømmeunion har bestilt undersøgelsen, som er gennemført af Syddansk Universitet.

- De fleste danskere lærer at svømme i skolen, men den tid kan meget snart være forbi og det kan føre til flere drukneulykker. Vi undersøger nu om svømmeklubber kan redde skolesvømningen, så børnene kan få de nødvendige svømmefærdigheder. Måske vil de økonomisk trængte kommuner oven i købet kunne spare penge på at lade klubberne overtage undervisningen, siger udviklingschef i DIF, Morten Mølholm Hansen.

For DIF og Dansk Svømmeunion handler det ikke kun om at sikre skolesvømningen, men også om at have en høj kvalitet i svømmeundervisningen. Kvalitetsniveauet er derfor i centrum i næste del af undersøgelsen af skolesvømning. I tre pilotprojekter i Aalborg, Odense og Rudersdal kommuner vil udvalgte klasser i efteråret 2011 blive undervist af henholdsvis skolens svømmelærere og trænere fra den lokale svømmeklub.

Om undersøgelsen
Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet står bag kortlægningen af skolesvømningen i landets kommuner på vegne af DIF og Dansk Svømmeunion. Kortlægningen er gennemført i perioden januar-marts 2011.
87 kommuner har svaret, hvoraf 15 kommuner har en decentral struktur, som af metodemæssige årsager ikke indgår i datamaterialet. 11 kommuner har ikke svaret. Svarprocenten er på 89.

Syddansk Universitet følger ligeledes de tre pilotprojekter, som er næste fase i Projekt skolesvømning.

Loven
Kommuner kan lade svømmeundervisning indgå som en obligatorisk del af idrætsundervisningen. Trinmålet for faget idræt efter 5. klasse er, at eleverne skal have tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at kende til bjærgning og livredning samt metoder til at sikre sig selv i vand. (Undervisningsministeriet).