
Endnu flere butikslokaler kan komme til at stå tomme efter coronakrisen. Det spår organisationen Dansk Detailhandel. Tvangslukningen af landets butikker kommer nemlig lige oven i et rekordår for antallet af ledige butikslokaler.
Det viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, som er drevet af Erhvervsmæglerbasen, der er en medlemsforening for landets erhvervsmæglere. Her var andelen af udbudte lokaler på 6,6 pct. i 2019 og i 2020 steg det til 6,7. Det står i modsætning til før finanskrisen fra 2008, hvor udbuddet blot lå på to pct.
Den stigning kommer til at fortsætte, vurderer Frank Heskjær, der er chef for detailhandel hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.
'Kommuner bør lempe regler'
- Det er nok svært at undgå højere tomgang. Vi har set, at det er gået langsomt med en korrektion i markedet, fordi en del af udlejerne har ønsket at holde fast i lejeniveauerne så længe som muligt og ofte først har sænket lejen ved genudlejning. Lavere lejeindtægt kan nemlig betyde nedskrivninger hos udlejeren og kan også gøre finansieringen af ejendommen dyrere, siger han.
Dog er der også lyspunkter under krisen. Blandt andet hjælpepakkerne fra regeringen. Men parterne er nødt til at være fleksible. Blandt andet må 'kommunerne være mere lempelige med regler om, hvad tidligere butikslokaler kan bruges til, så de ikke bare fortsætter med at stå tomme', siger han.
Andelen af tomme butikslokaler svinger fra 4-5 pct. i hovedstadsområdet, hvorimod der i for eksempel Sydjylland er 9 pct. og 9,8 pct. i Nordjylland.
jeg
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.