Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Det virker: Serviceledere på sparekursus

Det er lykkedes at mindske energiforbruget på skolerne i Fredensborg med gennemsnitlig 50 pct. i forhold til sidste sommer
16. AUG 2011 13.18

FREDENSBORG: Det er ikke kun nye elever, man har forberedt sig på sommeren over på Fredensborg Kommunes skoler. Skolernes tekniske serviceledere har gennem det seneste år uddannet sig i at optimere driften på bl.a. varmeanlæggene. Her i sommer skulle de nyerhvervede egenskaber stå sin prøve, og resultatet er fremragende: Via Projekt Sommerdrift er det i løbet af sommeren lykkedes at mindske energiforbruget på kommunen skoler med gennemsnitlig 50 pct. i forhold til sidste sommer, oplyser kommunen.

Projekt Sommerdrift er det første større resultat af Fredensborg Kommunes decentrale energistyringsmodel, og arbejdet er blevet forberedt gennem flere år. Uddannelse af de tekniske serviceledere er et af tre tiltag. Kommunen har endvidere indført overvågning af de 600 el, vand og varmemålere i kommunens ejendomme. Endelig er der indført stram økonomistyring via målerne.

- En halvering af energiforbruget sommeren over er et flot resultat. Det viser, at det kan lade sig gøre, at nå resultater og være klimavenlig uden store investeringer. Samtidig begynder vi at se effekten af kommunens ambitiøse klima- og energistrategi. Nu skal de gode erfaringer overføres til andre af kommunens bygninger - og jeg håber, at vi fremover kan se endnu flere energibesparelser ikke bare om sommeren men hele året, siger Lars Simonsen (R), formand for Plan- og Klimaudvalget.

Det mindskede energiforbrug på skolerne svarer til en reduktion i udgifterne på 400.000 kr. Den årlige reduktion svarer til den samlede mængde energi i 54.000 liter dieselolie. De sparede penge deles mellem de enkelte institutioner og kommunekassen efter principperne i kommunens decentrale energimodel. Dermed sikres de tekniske serviceledere et økonomisk incitament til at spare på energien.

Foto: Serviceleder på Baunebjergskolen i Humlebæk Johnny Petersen, der bla. via finjusteringer i el- og varmeinstallationerne har halveret energiforbruget i sommerdriften.