Der forhandles, der tælles efter, der strammes op

I ugens løb har de årlige økonomiforhandlinger tiltrukket sig opmærksomhed - ligesom amputationssager og en sag om mulige forgiftninger på et plejehjem.
14. MAJ 2022 9.30

De årlige økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen begyndte - på det åbne plan - med en advarsel fra KL: Hold fingrene fra kommunernes anlægsramme, sagde KL-formand Martin Damm (V) tirsdag efter en spareidé, der på det tidspunkt var sluppet ud fra regeringen.

Senere samme dag lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), at tilskud til kommuner hæves med 1,25 mia. kr. - men fortsat, at anlægsrammen efter regeringens opfattelse bør sænkes.

På et møde tirsdag blev der afsat mødedatoer til forhandlingerne, som fortsætter over de kommende uger.

Uenighed om tal - i en helt anden størrelsesorden, men ikke mindre væsentligt, var der i ugens løb i en sag, der har potentiale til at blive en decideret skandale - og i flere medier er udnævnt som sådan.

Torsdag blev regionens koncerndirektør fyret efter sag om benamputationer. I den ulyksalige sag om amputationer, der kunne være undgået, viste det sig nemlig, at region blev advaret om amputationer allerede i 2019.

Et af de kommunale forløb, der af læserne følges intenst, er sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers, hvor en ansat er varetægtsfængslet. Senest kom det frem, at i en orientering til de pårørende om mistænkelige genindlæggelser havde plejehjemslederen - to dage før anholdelsen - understreget, at "Ingen vil skade beboere". Det har der åbenbart været behov for at pointere.

Onsdag blev kvindens varetægtsfængsling forlænget med fire uger i sagen, hvor det trods de dobbeltlukkede døre i retten er kommet frem, at der er tale om forbindelse til et dødsfald på plejecenteret, hvor en 80-årig kvindelig beboer tre gange op til anholdelsen blev indlagt med symptomer på forgiftning med den beroligende medicin benzodiazepin.

I Næstved skulle der strammes op, efter kontrol afslører indkøb af vin, gaver og unødvendige møder. Her har en del skoler og dagtilbud udviklet kultur med "mangel på sparsommelighed", og samarbejdet med en leverandør må stoppes på grund af gaver.