Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Joy Mogensen deltog som alle andre virtuelt, da hun holdt åbningstalen for Kulturmødet.
Foto: Screendump fra livesending

Joy Mogensen på Kulturmødet:
'Der er ingen skillelinje mellem finkultur og folkelig kultur'

Kultur handler ikke kun om at stå og klappe, men også om selv at deltage og skabe, sagde ministeren ved digital åbning af Kulturmødet.
20. AUG 2020 11.22

I det kommunale Danmark ved man, at der ikke er et skel mellem finkultur og folkelig kultur. Kultur er både en domkirke, en festival, museer og amatørteatre. Derfor er det kommet bag på kulturminister Joy Mogensen (S), at så mange insisterer på at skelne mellem folkelig og finkultur, sagde hun, da hun torsdag formiddag åbnede Kulturmødet og efterfølgende blev interviewet.

- Det er virkelig kommet bag på mig, at der hele tiden er den diskussion, sagde hun.

Ifølge Joy Mogensen skal eliten inspirere amatørerne, mens amatørerne skal være en fødekæde til de professionelle. Parterne har brug for hinanden. Derfor handler kulturpolitik for hende i høj grad om deltagelse.

- Det er, når man ikke kun står og klapper af en stor kunstner, men selv deltager og selv skaber. Vi skal have lavet den kobling, sagde hun.

Skal være for alle

- Vi skal kunne deltage i kulturarrangementer, men vi skal også selv kunne skabe. Vi lever i en tid, hvor vi har uanede måder at deltage, udtrykke hvem vi er og skabe noget i verden. Nogle af os bliver rigtig dygtige - det er jer kunstnere - nogle af os gør det for sjov, til glæde og gavn i vores hverdag. Der skal vi hele tiden finde nye måder at finde sammen og gøre noget i fællesskab, sagde hun.

Hun lægger særlig vægt på, at alle skal have muligheden, både for at opleve og selv skabe kultur.

- Hvordan kan vi få flere til at føle, at det her skabelsesprojekt - det er også for jer. Vi lever desværre i  en tid, også inden coronavirus, hvor der  aldrig har været flere, som føler usikkerhed ved, om dette samfunds muligheder også er for mig? De skal føle, at det er for høj og lav, uanset hvad I  kommer med, sagde  hun.

Lære af coronakrisen

Derfor mener hun også, at kulturlivet skal bruge erfaringerne fra coronakrisen med livesendinger og digitale tilbud til at tænke videre i forhold til, hvordan man når ud til flere. 

Ifølge ministeren har coronakrisen både vist, hvor altafgørende kunst og kultur er i vores hverdag, og at kultur er meget mere, end hvad Kulturministeriet beskæftiger sig med.

- Jeg har jo været ved at rive håret ud af hovedet på mig selv, når jeg har mødt de dilemmaer med revyer, cirkus, musicals, biografer og fitnesscentre. De er jo naturlige dele af den måde, vi som danskere udfolder os, men de har ikke nogen forankring her i Kulturministeriet. Det synes jeg, de skal have, sagde hun.

Kulturmødet på Mors afvikles i år digitalt på grund af corona.

Find programmet og links til debatter her.

Find podcasts her.

En del biblioteker m.v. streamer fra Folkemødet - se hvilke her.