Der er gevinster ved at fastholde høj rengøringsstandard på plejecentre
Formand for social- og sundhedssektoren i Foa Torben Hollmann opfordrer kommuner til at fastholde en høj rengøringsstandard - også efter corona.
Foto: Johan Gadegaard, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Der er gevinster ved at fastholde høj rengøringsstandard på plejecentre

Foa-rapport viser, at to tredjedele ud af 28 kommuner enten har eller forventer at vende tilbage til samme rengøringsniveau som før krisen. Men der er menneskelige og økonomiske gevinster ved at fastholde en høj standard.
8. SEP 2021 7.29

Alle restriktioner er nu borte, stort set alle beboere og personale er vaccinerede, og smittetallene stiger på landets plejecentre. Samtidig nedprioriterer kommunerne den vigtige rengøring, viser en undersøgelse blandt de største kommuner, som konsulentvirksomheden Implement har lavet for Foa, oplyser fagforbundet.

Mens næsten samtlige kommuner har haft større udgifter til rengøring under corona, svarer to tredjedele ud af de i alt 28 kommuner, rapporten er baseret på, at de enten har eller forventer at vende tilbage til samme niveau som før krisen.

- Jeg vil på det kraftigste opfordre kommunerne til at genoverveje og investere i rengøringen ikke bare i den nuværende situation, men også i fremtiden, siger formand for social- og sundhedssektoren i Foa Torben Hollmann.

- Corona er langt fra den eneste smitte, vi kan begrænse gennem en hygiejnisk rengøring. Hvert år indlægges tusindvis af borgere med infektionssygdomme, og vi ved, at vi med effektiv rengøring kan nedsætte det antal og spare en masse penge, siger Pia Heidi Nielsen, formand for kost og servicesektoren i Foa.

Hun peger på, at enkelte kommuner som Lolland har haft gode erfaringer med blandt andet at prioritere faglært rengøringspersonale.

Hvert år registreres der over 40.000 indlæggelser og 16.000 ambulante hospitalsbesøg med nedre luftvejsinfektioner som influenza, lungebetændelse eller akut bronkitis. Det koster hvert år sundhedsvæsnet 1,82 mia. kr. i hospitalsbehandling.

sfe