De Radikale går til valg i Odense uden aftale om rådmandspost
Susanne Crawley under et møde i byrådssalen med elevrådsrepræsentanter.
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

De Radikale går til valg i Odense uden aftale om rådmandspost

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley (R) har denne gang ingen forhåndsaftale med borgmesterpartiet Socialdemokratiet om en rådmandspost. Det havde hun både ved KV13 og KV17.
11. OKT 2021 14.18

TEMA: KV21

ODENSE: Ved de seneste to kommunalvalg i Odense var børn- og ungerådmand Susanne Crawley (R) på forhånd blevet lovet en rådmandspost mod sin støtte til en socialdemokratisk borgmester. Men den aftale eksisterer ikke længere, oplyser TV2 Fyn.

Hendes tid som børn- og ungerådmand begyndte med en aftale op til KV13 med daværende borgmester Anker Boye (S) og fortsatte ved KV17 med den dengang nye S-spids Peter Rahbæk Juel.

I begge perioder har De Radikale blot haft et enkelt mandat ud af de 29 pladser i byrådet, hvor S ved KV17 fik 13 og konstituerede sig sammen med SF og R. Med en plads til hver bragte de to mindre partnere borgmesterflertallet op på de nødvendige 15 ud af 29. Og netop den radikale politiker havde således en nøglerolle og kunne have søgt til den borgerlige side.

Mads Søndergaard Thomsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense, siger til tv-stationen, at "De Radikale er også en del af holdet, når vi skal lave resultater i den næste valgperiode. Når valgets resultat ser nogenlunde klart ud, så sætter vi os ned sammen med dem på valgnatten, og så tager vi snakken med dem som de første" 

S, SF og R går da også til valg sammen i et valgforbund.

Ved KV17 var også EL og ALT med sammen med S, SF og R og fik henholdsvis to og en plads ud af det. Abdirashid Abdi forlod i perioden ALT og repræsenterer nu SF.

Ikke samlet borgerligt valgforbund

Venstre stiler med ny spids - Christoffer Lilleholt som afløser for veteranen Jane Jegind, mens Søren Windell igen er det konservative bud, som har fået støtte som borgmesterbud fra DF.

Ved KV17 var der i modsætning til denne gang et bredt borgerligt valgforbund bestående af syv partier: V, K og DF, som fik henholdsvis seks, tre og to pladser ud af det samarbejde, sammen med LA, NB, Kristendemokraterne og listen Et Bedre Odense, der lagde stemmer til uden selv at få folk valgt ind.

Valgforbundene i Odense endte denne gang med fire blokke:

  • S-SF-R
  • EL-ALT og Veganerpartiet
  • K-V-KD-DF og Et Bedre Odense
  • NB-LA-Liberaterne-De Lokalnationale og Lokallisten Nyt Odense.

Liberaterne er centreret om Johnny Killerup, der blev smidt ud af Venstre for illoyal optræden, mens De LokalNationale bl.a. rummer tidligere DF-politikere.