Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Politisk leder Morten Østergaard var lørdag hovedperson i en alternativ og virtuel udgave af De Radikales landsmøde i Nyborg.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Landsmøde:
De Radikale er fanget i en politisk limbo

Coronarestriktioner satte sit præg på De Radikales landsmøde lørdag i Nyborg, hvor det fysiske fremmøde var småt.
20. SEP 2020 8.14

Der var ingen klapsalver eller stående ovationer til politisk leder Morten Østergaard (R), da Det Radikale Venstre lørdag var blevet til Det Digitale Venstre.

Partiets landsmøde på Nyborg Strand var præget af coronarestriktioner, hvilket blandt andet betød, at ingen delegerede var til stede, og at landsmødet mest af alt blev afviklet digitalt.

Klapsalver til De Radikale er der heller ikke mange af i dagligdagen. Sådan lyder analysen fra politisk kommentator Hans Engell.

Samarbejdet med S-regeringen er på en række punkter - eksempelvis klimaet - anstrengt. De Radikale er rabiate, udtalte klimaminister Dan Jørgensen (S) for nylig til Jyllands-Posten.

For forskellige

Og på den anden side af den politiske skala har Venstre i klar tale udtalt, at man ikke ønsker at danne regering med De Radikale grundet partiernes forskelligheder i udlændingepolitikken.

- De Radikale har ikke på noget tidspunkt i de seneste 30 år været uden for større politisk indflydelse end i dag, siger Engell.

- Partiets styrke har alle årene været, at det var kongemager. De Radikale kunne pege på en rød eller blå statsminister. De Radikale var et parti, der enten var i regering eller havde indflydelse. Det er ikke det samme i dag, lyder analysen fra Engell.

Ønsker mere samarbejde

Til Politiken konstaterer De Radikales tidligere politiske leder Marianne Jelved, der fortsat sidder i Folketinget, at partiets indflydelse er sunket. Hun anbefaler Morten Østergaard til at søge samarbejde og fremlægge en politik med bred, parlamentarisk appel.

Selv mener Morten Østergaard, at De Radikale anno 2020 står der, hvor partiet skal stå.

- Jeg synes, at vi har en gylden mulighed for at gøre det, som jeg fornemmer, er danskernes største håb for dansk politik. Nemlig at få sat gang i bevægelsen mod et grønt velfærdssamfund, siger han.

- Jeg kan godt se, at Venstre har forsøgt at please sig til venner på den yderste højrefløj efter noget kritik, og at Socialdemokratiet prioriterer andre ting end klima. Derfor er vores rolle, De Radikales rolle, at forene vores værdier og økonomiske ansvarlighed i krav om en samlet grøn, økonomisk plan.

- Jeg havde da troet, at det havde været nemmere på det grønne område efter valget sidste år. Og jeg vil gerne have et bedre samarbejde med Socialdemokratiet. Og med Venstre.

Han mener, at De Radikale er i en position, hvor det fortsat kan "inspirere regeringen". Det vil vise sig i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

Ritzau