Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Danskerne uvidende om kontanthjælp

60 procent svarer forkert, når de skal vurdere, hvad forskellige typer familier kan få fra det offentlige

I kølvandet på den ophedede debat om fattigdom og kontanthjælp, som SFeren Özlem Cekic og Liberal Alliances Joachim B. Olsen udløste, har Ugebrevet A4 fået undersøgt, hvad danskerne ved om kontanthjælpens størrelse. Og det er meget lidt.

En undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 blandt 1.012 danskere i ugen efter debatten startede viser, at af et repræsentativt udsnit af danskerne rammer mere end 60 procent af danskerne forkert, når de skal vurdere, hvor meget en kontanthjælpsfamilie har til rådighed om måneden efter skat, husleje og daginstitutioner er betalt.

Forskningsleder Anders Rosdahl fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, som i 2006 var medforfatter på en rapport, der kiggede på kontanthjælpsmodtagere, siger til A4, at e fleste danskere i virkeligheden ikke aner en snus om, hvor mange penge man får på kontanthjælp.

- Det er svært for mange at overskue. Der er mange satser, afhængig af hvor ung du er, eller om du har børn. Det er meget meget svært at vurdere, hvordan de her menneskers økonomiske situation er. Det har jeg i hvert fald selv haft svært ved at finde ud af. Og i pressen kan man godt forsøge at stille tingene op, men det afhænger så også af, hvad folk har i husleje, siger han.

Og samfundsforsker Finn Kenneth Hansen ved Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA), der også har forsket i kontanthjælpsmodtagere i årevis, vurderer, at danskernes forståelse for kontanthjælpsbeløbet afhænger af personlige relationer.

- Min erfaring er, at jo tættere man er på nogen, der er på ydelsen, altså jo flere man kender, jo mere rimelig synes man, ydelsen er. Jo længere man er fra nogle på kontanthjælp, jo større tendens er der til at synes, at ydelsen er for høj, siger han til LO's ugebrev.

Anders Rosdahl fra SFI tilføjer:

- Når reglerne er komplicerede, er det jo, fordi man forsøger at gøre dem så retfærdige som muligt. Har du børn, skal du have lidt mere; har du en samlever, skal du have lidt mindre. Men det er et udtryk for, at man har nogle normer om, hvad samfundet synes, det er rimeligt, at forskellige grupper skal have. På en måde kan man godt sige, at man gør kontanthjælpsmodtagere en bjørnetjeneste ved at gøre reglerne uoverskuelige, men det er ikke så enkelt, hvis det også skal være retfærdigt.

mou