Der forskes betydeligt mindre i de sociale konsekvenser af at være handicappet i Danmark end i Norge og Sverige. Det betyder, at der mangler overblik over, hvor indsatsen gavner mest, påpeger SFI-forskere.
At være blind eller bundet til en kørestol er ikke kun en medicinsk tilstand. Handicap påvirker på mange forskellige niveauer også menneskers mulighed for at deltage i samfundet. Men den danske forskning i hvad handicap betyder for menneskers liv og deltagelse i samfundslivet, halter betydeligt efter forskningen i Norge og Sverige. Det viser en ny SFI-rapport.
Få danske forskningsmiljøer
Forskere fra SFI har lavet en oversigt over ikke-medicinsk handicapforskning i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien. I Danmark fandt de kun tre egentlige forskningsmiljøer om de sociale aspekter af at leve som handicappet. I Norge er der mindst syv, i Sverige otte og i Storbritannien mindst 10.
Denne type af handicapforskning dækker over mange discipliner, fx specialpædagogik, sociologi, tilgængelighed og kommunikation. Men i Danmark arbejder handicapforskere i de forskellige discipliner stort set helt uden kontakt til hinanden, viser SFI-undersøgelsen.
Mangler overblik
Der bruges store summer på handicapområdet i dag. Men den sporadiske handicapforskning betyder, at der mangler viden om, hvordan pengene bruges bedst, siger seniorforsker Steen Bengtsson, der er en af forskerne bag undersøgelsen:
- Der mangler overblik, og der mangler en ide om, hvor gavner indsatsen mere, og hvor gavner den mindre, siger han.
I Norge og Sverige har det offentlige over de seneste tre årtier engageret sig i at opbygge en handicapforskning og skabe forbindelse til praksis. Det vil kræve en lignende indsats, hvis dansk handicapforskning skal styrkes og bringes i anvendelse. SFI-forskerne foreslår også, at der evt. etableres et nyt videnskabeligt tidsskrift om handicapforskning, som kan være med til at samle forskningsmiljøerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.