Danmarks hidtil største møntskat fundet med metaldetektor
Amatørarkæologer hjælper Viborg Museum med at udgrave fundet.
Foto: Allan Faurskov

Danmarks hidtil største møntskat fundet med metaldetektor

Viborg Museum har fået indleveret en stor møntskat fra 1300-tallet fra en amatørarkæolog.
7. JUN 2021 9.00

VIBORG: På en januardag blev Viborg Museum kontaktet af amatørarkæolog Sidse Stephensen, som havde fundet 13 penninge fra 1300-tallet med sin metaldetektor på en mark uden for Sønder Rind sydøst for Viborg.

Efter en større udgravning viste det sig, at 6.673 mønter lå begravet. Det er Danmarks hidtil størst møntsamling, der er fundet med metaldetektor.

- Da jeg kom ud dagen efter, kunne jeg godt se og høre, at der var rigtig mange mønter. Så vi var nødt til at lægge en større strategi for, hvordan vi fik reddet dem alle, siger Mikkel Kieldsen.

Han er museumsinspektør og danefæansvarlig på Viborg Museum. Museet kontaktede Midtjysk Detektorforening, som organiserer lokale detektor-entusiaster, og bad om hjælp.

Over en periode på nogle måneder var fem-seks personer med detektorer ude og kortlægge omfanget. Derefter krævede det 14 mand over et par dage at grave mønterne op.

Gemte værdier på rejsen

Stenmoseskatten er fundet døbt. Og selv om det er den hidtidige største møntskat fundet med detektor, giver det for museumsinspektøren god mening, at sådanne skatter findes i den danske muld.

- Det hænger sammen med, at der i tiden var ufred i landet og usikkerhed om kongemagten. Og udenlandske panthavere, som havde både Jylland og Fyn i pant på det her tidspunkt. Folk har følt sig utrygge og nogle har følt sig pressede til at gemme deres værdier af vejen, siger Mikkel Kieldsen.

I otte år op til 1340 var Danmark uden reel eller formel kongemagt.

Sådan ser de ud, penningene fra 1300-tallet.

Viborg Museum vurderer, at man for knap 7.000 penninge dengang kunne købe omkring 16 køer eller tre arbejdsheste.

Alle danefæ tilhører Nationalmuseet, som nu skal vurdere fundet. En dusør vil derefter tilfalde Sidse Stephensen.

Viborg Museum håber at kunne fremvise mønterne på en kommende udstilling om kongemagten i middelalderen.

Ritzau