DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Coronaramt trafik giver renere luft i de fire største byer
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Coronaramt trafik giver renere luft i de fire største byer

Regeringens omfattende corona-restriktioner har medført, at luftforureningen er reduceret i storbyerne.

Coronakrisen reducerer luftforureningen i de danske storbyer. Niveauet af NOx-gasser er faldet med omkring 40 pct. som følge af regeringens covid-19 restriktioner, og dermed er luftforureningen faldet i de fire største danske byer - København, Aarhus, Odense og Aalborg, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er niveauet af NOx i uge 12, som er faldet 40 pct. sammenlignet med resten af året, står der i meddelelsen.

Det er primært den mindre vejtrafik, som har medført, at luften er blevet renere i storbyerne. Ditte Kristensen er AC- tekniker hos Miljøstyrelsen og arbejder til dagligt blandt andet med overvågning af luftkvaliteten i Danmark. Hun forklarer, at det normalt ville være positivt, at luftforureningen falder, men at det i dette i tilfælde sker på baggrund af en trist situation, da faldet skyldes regeringens covid-19 restriktioner.

Dilemma
- Så man kan sige, at det er en form for dilemma. Og derudover er det formentligt en kortvarig effekt, vi kun ser så længe, restriktionerne er i kraft, siger hun.

Derudover forventer hun, at luftforureningen igen vil stige, når coronakrisen er ovre. Ifølge hende er det svært at forudsige, om faldet vil fortsætte under coronakrisen, da Danmark ikke før har været i en lignende situation.

- Man må alt andet lige antage, at hvis vejtrafikken falder yderligere, end det vi ser nu, så vil NOx-niveauet sandsynligvis også falde, siger hun.

Det er Miljøstyrelsen, som sammen med DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, måler luftens indhold af NOx-gasser, lyder det i pressemeddelelsen.

Ritzau