DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Nedlukningskonsekvens:
Corona sendte antallet af underretninger på ferie-niveau

I ugerne under nedlukningen har landets største kommuner modtaget langt færre underretninger, viser nye tal. Flere børneorganisationer er bekymrede.

Antallet af underretninger på udsatte børn i landets fire største byer faldt markant under nedlukningen i foråret, skriver Fagbladet 3F.

Således modtog Aarhus Kommune i flere uger med corona-nedlukning færre anmeldelser end de gjorde i eksempelvis vinterferien.

Og kombinationen af lukkede skoler i foråret og en lang sommerferie, bekymrer direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjelddahl.

- Færre får den hjælp, de har brug for. Børn er blevet spærret inde med familier, hvor der er brug for hjælp, siger han.

Antal steg efter genåbning

I Københavns Kommune underrettede skolerne i gennemsnit om cirka 30 børn fra 11. marts og fem uger frem. I de efterfølgende fem uger steg antallet til 55 i gennemsnit.

Også i Odense og Aalborg faldt antallet af underretninger under nedlukningen.

I marts, april, maj 2019 fik Odense Kommune 343 underretninger fra skoler, skolefritidsordninger og dagtilbud. I år er tallet 224 underretninger for de samme måneder.

Sammenlignet med sidste år faldt antallet af underretninger i Aalborg Kommune med 42 pct. i perioden fra 11. marts, hvor statsministeren holdt tale om nedlukningen, og frem til 17. april, hvor skolerne begyndte genåbningen. Fra 697 underretninger i 2019 til 405 underretninger i 2020.

- Konsekvensen er, at nogle børn får hjælpen senere, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Telefonrådgivning og gadeplansmedarbejdere

Vicedirektør i Socialforvaltningens Borgercenter Børn og Unge i Københavns Kommune, Lise Vandahl, fortæller i et skriftligt svar, at landets største kommune i forbindelse med corona-nedlukningen åbnede en telefonrådgivning, hvor familier kan henvende sig med problemer.

- Desuden har vi holdt vores gadeplansarbejdere aktive og opsøgende under hele corona-nedlukningen og i sommerferien, siger hun.

Lise Vandahl fortæller, at kommunen også har igangsat en række idrætsaktiviteter for udsatte børn og deres familier, hvis skolerne har fortalt, at nogle børn kunne have ekstra behov i sommeren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KL på grund af sommerferie.

rbr