'Innovationens nye tidsalder. Brugerdreven værdi gennem globale netværk',
oversat af Else Warberg.
Børsens Forlag, København 2008.
290 s., indb., noter, stikordsreg.
Kr. 460,00 inkl. Moms; bogklubpris kr. 399,00 inkl. moms
ISBN 978-87-7664-329-4.
Den 27.10.2008 blev den interessante bog, Annemette Digmann, Henrik W. Bendix, Jens Peter Jensen, Kirsten Engholm Jensen:”Principper for offentlig innovation. Fra Best Practice til Next Practice”, anmeldt her på dknyt.dk.
Nu er der udkommet yderligere en markant bog om innovation: 'Innovationens nye tidsalder. Brugerdreven værdi gennem globale netværk, skrevet af to af de virkelig indsigtsfulde forfattere om ledelse og innovation, C.K. Prahalad og M.S. Krishnan. Denne bog er i sit udgangspunkt rettet mod især den private sektor – og med eksempler fra større internationale virksomheder. Men, den har særdeles stor interesse også for den offentlige sektor, fordi den påviser nogle udviklingstendenser, der i høj grad også vil kunne bruges direkte inden for denne – og fordi de under alle omstændigheder vil få indflydelse på samfundet som helhed.
Bogen er bygget over tre markante teser om innovation og værdiskabelse:
1. Virksomhedernes værdi vil i stigende grad blive skabt i et samarbejde med forbrugerne – hvad enten der er tale om rige forbrugere i Vesten eller meget fattige forbrugere i udviklingslandene.
2. Ingen virksomhed kan alene disponere over den viden, de færdigheder og de ressourcer, der er nødvendige for at kunne skabe værdi i samarbejde med kunderne. Alle virksomheder skal lære at skaffe sig adgang til ressourcer fra flere forskellige kilder.
3. De nye vækstmarkeder kan være en kilde til innovation.
Heraf overskriften på denne anmeldelse, som er en parafrase over Piet Heins velkendte gruk fra 1960: Co-existence or no-existence, som nok havde en noget mere dyster baggrund – men uden sammenligning i øvrigt er spørgsmålet om virksomhedernes og dermed verdens velstands overlevelse jo alvorlig nok for øjeblikket.
Ser man på teserne i den offentlige sektors perspektiv, er det indlysende, at
1. Det offentliges kontakter med borgerne i stigende grad vil blive i en ligeværdig dialog, hvor borgerne vil forvente at blive behandlet så individuelt som muligt – og derfor også vil føle kontakterne har større værdi.
2. Også de offentlige organisationer og virksomheder må skaffe sig øget viden og ressourcer fra mange forskellige kilder for at kunne agere i dagens og fremtidens mere og mere komplicerede samfund. Det vil være en hård udfordring for ’vi-alene-vide-på-dette-område’-holdningen.
3. Inspirationen til fornyelse skal findes mange forskellige steder – også fra nogle, som man i dag ikke er opmærksomme på. Selv om vi i Danmark har ’verdens bedste velfærdsstat’, kan der være ideer at
hente fra andre lande og kulturer, der er i færd med at skabe deres egne nye former for samfund.
Forfatterne
Forfatterne af denne bog med nye og konstruktive tanker om fremtidens innovation og globale netværk er C.K. Prahalad, Paul and Ruth McCracken Distinguished University Professor of Strategy, Stephen M. Ross School of Business, University of Michigan, Ann Arbor. Han har praktisk erfaring fra erhvervslivet inden han begyndte sin akademiske karriere. Han er B.Sc. fra University of Madras og D.B.A. fra Harvard Business School, 1975. Hans internationale karriere startede i 1990, da han sammen med Gary Hamel skrev artiklen 'The Core Competence of the Corporation,' I Harvard Business Review og senere bogen “Competing for the Future”, Harvard Business School Press, 1994. Senere har han udgivet en lang række andre bøger og artikler. C.K. Prahalad har modtaget mange priser for sit arbejde og f. eks. London Times kalder ham 'verdens mest indflydelsesrige management-tænker'.
M.S. Krishnan er Michael R. and Mary Kay Hallman Fellow & Professor of Business Information Technology; Chair of Business Information Technology ved Stephen M. Ross School of Business, University of Michigan, Ann Arbor. Han er også Co-Director of the Center for Global Resource Leverage:India, the Michigan Business School. Han er M.C.A. fra University of Delhi og M.S. og Ph.D. fra Carnegie Mellon University, 1996. Han har publiceret en lang række bøger og artikler om kvalitet og IT-industrien og har modtaget en lang række udmærkelser.
Bogens indhold
Ud over en indledning, noter og stikordsregister består bogen af otte kapitler:
1. Forretningslivets forvandling
2. Forretningsprocesser - Innovationens drivfjedre
3. Analytik - Indsigt som vejen til innovation
4. IT gør en forskel - Teknisk arkitektur til innovation
5. Organisatorisk arvegods - I vejen for værdiskabelse
6. Effektivitet og fleksibilitet - Sådan håndteres spændingen
7. Dynamisk rekonfigurering af talent
8. En dagsorden for ledere - Fokus på essensen af innovation.
De første fire kapitler fokuserer primært på – som forfatterne skriver – hvordan og hvorfor i relation til ændringerne i konkurrencesituationen og dermed på de muligheder/det rum, der findes for innovation og værdiskabelse.
I kapitlerne 5-8 fremlægges den metode, man kan bruge til at gøre status over, i hvilken fase af sin forvandling en virksomhed befinder sig. Der foreslås en gennemtænkt metodologi for en konsekvent og målrettet omstilling fra, hvor virksomheden befinder sig, til hvor den bør befinde sig. Der sigtes på betydelige nye kompetencer – men på en måde som ikke bliver traumatisk. Små skridt ad gangen er helt i orden.
Som nævnt skal man ikke lade terminologien, som handler om ’virksomheder’, overskygge den kendsgerning, at det kan betale sig at forsøge at se tankerne fra den offentlige sektors perspektiv.
Den eksisterende tænknings blindgyder
Det gælder f.eks. problemet med det organisatoriske arvegods, der er i vejen for værdiskabelse og som tages under behandling i kapitel 5. Blindgyder findes desværre overalt – også i ledelsestænkningen i den offentlige sektor.
Det er et problem, som også Prahalads tidligere medforfatter Gary Hamel tager op i sin, tidligere anmeldte bog Gary Hamel med Bill Breen: 'Fremtidens ledelse. Sådan skabes langtidsholdbar succes', anmeldt her på dknyt.dk den 3.11.2008.
Hindringerne er af både social og teknologisk karakter. Fortiden påvirker – meget naturligt – ens fornemmelse for fremtiden. Medens Hamel gjorde op med den grundlæggende tænkning i form af gamle ledelses- og samfundsmodeller, går Prahalad og Krishnan videre og tager fat både i virksomhedens sociale arkitektur og i det ’patchwork’, som de kalder det, der udgør den enkelte virksomheds teknologiske arkitektur – applikationerne, databaserne og systemerne – og ikke mindst i sammenhængen mellem disse områder: forretningsprocesserne. De fremstår alt for ofte som 'siloer' uden forbindelse.
Bogens væsentligste bidrag
Bogens styrke og store bidrag til ny tænkning, når det gælder innovation og værdiskabelse – og virksomhedernes fremtidige drift – er i meget høj grad forfatternes klare påvisning af koblingerne mellem ledelsesmæssige færdigheder, holdninger, kompetence- og beslutningsstrukturer på den ene side og virksomhedens tekniske arkitektur på den anden side. Væsentlige punkter i den nødvendige omstillingsproces og nye forståelse er
* Alle interessenter - investorer, leverandører, ansatte, kunder – er selvstændige og unikke mennesker og skal behandles som sådanne.
* Man skal oparbejde kompetence til at arbejde i teams, gnidningsfrit på tværs af kulturer og tidszoner i globale netværk. Det globale kan virke eksotisk for nogle, når det handler om den offentlige sektor; men der foregår jo allerede temmelig meget samarbejde på EU-plan. Og man kan mere ydmygt blot blive bedre til at arbejde tværfagligt i Danmark.
* Redesign af systemer, så de tillader brugerinteraktion og forbinder alle dele af virksomhedens processer på en gennemtænkt og hensigtsmæssig måde.
* Kontinuerlig udvikling af fleksibiliteten og effektiviteten i alle brugerinterfaces og alle back end-processer.
Kunderne/borgerne er unikke
Forfatterne taler om, at virksomhederne nu skal skabe værdi sammen med deres kunder – i bogen næsten konstant omtalt som forbrugerne, men det samme gælder kunder/brugere/borgere på et hvilket som helst andet ’marked’. Denne samskabelse skal ske gennem personalisering af oplevelse. Der nævnes en lang række eksempler på virksomheder, der har forstået at få forbrugerne til at opfatte deres ydelser som meget individuelle ved hjælp af en meget tæt kontakt med kunderne i udviklingsprocessen.
Det er også interessant og levende og inspirerende fortalt, men ingen nytænkning i sig selv. Allerede i 1987 udgav Stan Davis bogen 'Future Perfect', hvor han beskrev begrebet 'Mass Customization' eller skræddersyet masseproduktion. Forskellen fra de første tanker om begrebet og til i dag er, at der nu er blevet endnu bedre teknologiske muligheder for at virkeliggøre denne strategi. Og i denne bog vises det, hvordan virksomhedens processer skal tilrettelægges og ses i en sammenhæng på en måde, som ikke før er beskrevet.
En bog for alle, der arbejder med forretningsprocesser
Næsten uanset på hvilket lederniveau, man befinder sig, er der behov for at se alle processerne i sammenhæng og være med til at tænke innovativt. Forfatterne viser tydeligt, at hver enkelt leder og for den sags skyld menig medarbejder er 'medlem' af flere systemer samtidig og derfor skal have denne forståelse for helheden. Det gælder for virksomheder på såvel forbrugermarkedet som det industrielle marked og for såvel private som offentlige virksomheder. Derfor kan denne bog anbefales bredt. Den handler om innovation, ja, men den giver samtidig større forståelse for, hvordan der skal arbejdes med forretningsprocesserne i bred forstand her og nu.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.