Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Byret frifinder sygeplejerske i sag om dødelig medicinfejl

Retten på Frederiksberg følger påstand fra forsvarer i sag om fejl med farlig medicin til 89-årig kvinde.
7. OKT 2020 14.25

En sygeplejerske er onsdag blevet frifundet for en tiltale om uagtsomt manddrab. Anklagemyndigheden ville ellers have hende straffet, fordi hun havde optrådt forsømmeligt eller skødesløst i forbindelse med en fejldosering af medicin, som kostede en 89-årig kvinde livet.

I et tidligere retsmøde var anklager og forsvarer enige om, at fejlen skyldtes, at en medicinliste var udfyldt forkert, da sygeplejersken tjekkede den inden hun fordelte tabletterne. Alligevel gik anklageren efter en bødestraf på 13.000 kr., men Retten på Frederiksberg har frifundet den 55-årige sygeplejerske

Hyppig forveksling

Patienten som blev fejlmedicineret, fik gigtmedicinen methotrexat, også kaldet mtx,. men i stedet for en dosis på seks piller hver mandag fik hun seks piller dagligt. Efter nogle dage blev hun så dårlig, at hun måtte indlægges, og yderligere nogle dage efter døde hun.af på 13.000 kroner.

Under sagen har overlæge Christian Wamberg været indkaldt som vidne. Han er specialist i intensiv medicin og anæstesi.

I det papir, som sygeplejersken arbejdede ud fra, stod der ugentligt det ene sted og dagligt det andet sted om de seks piller. Og netop den type fejl giver en del overdoser, fortalte overlægen.

- Det er den hyppige forveksling. Alle lægemidler er potentielt farlige. Nogle mere end andre, og det her er et af de værste, sagde han om mtx. Årligt sker der mellem 10 og 20 dødsfald på grund af fejl med præparatet, som ifølge overlægen er superfarligt.

Ritzau