Botilbud afviser anbragte børn og unge efter hjemmebesøg
Smitterisikoen efter et familiebesøg må ikke forhindre beboere i at kunne komme tilbage til deres botilbud.
Foto: Thorkild Amdi, Ritzau Scanpix

Botilbud afviser anbragte børn og unge efter hjemmebesøg

Socialminister Astrid Krag (S) understreger nu beboeres ret til at komme tilbage til deres anbringelsessted, efter de har været ude - trods smitterisiko.

Botilbud kan ikke for at undgå smitterisiko med covid-19 nægte beboere adgang, efter at de fx har været på familiebesøg eller indkøb uden for botilbuddet. Det samme gælder aflastningsintuitioner og anbringelsessteder. Det understreger Socialministeriet i et brev til alle myndigheder, der driver eller fører tilsyn med de sociale tilbud.

- Vi taler om børn, unge og voksne med et særligt behov for støtte – især i denne tid, som betyder voldsomme omvæltninger i hverdagen. Her kan et besøg hos familie, en gåtur med en ven eller et aflastningsophold give den trøst og støtte, der får hverdagen til at hænge sammen. I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at de selvfølgelig har ret til at komme hjem til deres anbringelsessted og bosted, efter at de har været ude. Der er en forståelig bekymring for smittespredning på tilbuddene, men vi må stadig fastholde, at det er nogle sårbare medborgeres hjem, siger socialminister Astrid Krag (S).

I brevet beder ministeriet alle landets kommuner, regioner og socialtilsyn om at videreformidle budskabet til de sociale tilbud, der føres tilsyn med.

Baggrunden for brevet er, at ministeriet i de seneste dage har fået et stigende antal henvendelser fra blandt andet pårørende og interesseorganisationer om, hvordan smitterisikoen håndteres på botilbudddene.

Både anbragte børn og unge samt voksne med funktionsnedsættelse eller særlige sociale problemer oplever udfordringer med at få adgang til deres anbringelsessted, aflastningsinstitution eller botilbud, når de fx vender tilbage fra besøg hos deres familie eller pårørende eller fra indkøb. Dette sker ifølge henvendelserne for at undgå smitterisiko.

Socialstyrelsen har oprettet en hotline (tlf. 72 42 40 00), hvor kommuner, regioner og socialtilbud kan få socialfaglig vejledning om, hvordan hjælp og støtte bedst tilrettelægges og håndteres i den aktuelle situation.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev