dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Med to års forsinkelse indhenter borgmestrene nu lønefterslæbet i forhold til de menige byrådsmedlemmer, så der er ligestillingen salen rundt. Her byrådssalen på Aarhus Rådhus. Foto: Charlotte de la Fuente, Polfoto.

Borgmesterløn indhenter byrådsmedlemmernes

Fuldtids lokalpolitikere får med ny aftale samme regulering, som de menige byråds- og regionsrådsmedlemmer fik for to år siden
9. MAJ 2016 13.10

Dagens politiske aftale om løn- og pensionsforhold med videre for fuldtidspolitikere indebærer, at borgmestre og regionsrådsformænd nu har fået opfyldt det løfte, der blev givet til dem, da de menige byråds- og regionsrådsmedlemmer fik deres lønvilkår justeret i 2014.

Reguleringen dengang af byråds- og regionsrådsmedlemmernes vederlag minder meget om den, der nu gives til borgmestre og regionsrådsformænd. Beløbene til de menige medlemmer havde siden 1996 ikke fulgt med den faktiske lønudvikling, og det resulterede i en stigning på 29,2 pct. på én gang for at indhente efterslæbet.

Borgmestre og regionsrådsformænd blev dengang holdt uden for reguleringen med henvisning til, at de som fuldtidspolitikere falder i samme kategori som folketingsmedlemmer og ministre snarere end menige lokalpolitikere med hovederhverv uden for politik. I stedet kom de lokale fuldtidspolitikere til at indgå i arbejdsopgaven for den Vederlagskommission, der blev nedsat ved samme lejlighed.

Det er den politiske udmøntning af forslaget herfra son nu i en tilsvarende øvelse udløser en lønstigning til borgmestre og regionsrådsformænd på 31,4 pct. Forskelllen i procenttallet skyldes, at borgmestrene ikke kun ventede 18 år på reguleringen ligesom byrådsmedlemmerne, men 22 år - fra 1994 til 2016. Til gengæld bliver den fremtidige regulering den samme for alle lokalpolitikere.

- Det er glædeligt, at borgmestres vederlag nu får et løft og samtidig fremover reguleres i takt med lønudviklingen. Det er helt afgørende, at vi sikrer rimelige løn- og arbejdsvilkår for kommunalpolitikere, så vi fortsat kan få dygtige folk, der afspejler samfundet bredt, til at engagere sig i kommunalpolitik og påtage sig borgmesterhvervet, siger KL's formand, Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) i en kommentar.

- Det er en fornuftig ordning, som er lig den, der blev indført for alle kommunalpolitikere for to år siden. Det sikrer en fornuftig udvikling i vederlagene, uden at de på nogen måde bliver fyrstelige. Folk skal jo ikke blive politikere eller borgmestre for pengenes skyld, men forholdene skal være rimelige, og aflønningen bør følge med den almindelige lønudvikling, så det ikke med årene bliver mindre og mindre attraktivt at være lokalpolitiker, siger Martin Damm.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/borgmesterloen-indhenter-byraadsmedlemmernes

GDPR