Borgmesteren på Læsø har handlet i strid med reglerne
Læsøs borgester, Karsten Nielsen (V), gik imod både sin egen forvaltning og embedsmænd i Frederikshavn Kommune, som ville politianmelde øens kommunaldirektør.
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Podcast:
Borgmesteren på Læsø har handlet i strid med reglerne

Da borgmesteren på Læsø stillede sig i vejen for en politianmeldelse mod øens kommunaldirektør, brød han loven. Sådan lyder vurderingen fra kommunalekspert Roger Buch i podcasten Vi nørder valg.
9. OKT 2021 9.00

TEMA: KV21

PODCAST: Har relationen mellem borgmester og kommunaldirektør på Læsø været så tæt, at borgmesteren er inhabil, når det gælder behandlingen af en sag mod direktøren?

- Jeg synes borgmesterens ageren tegner et billede af, at han er inhabil. 

Sådan siger Roger Buch om borgmester Karsten Nielsens (V) rolle i sagen om et ulovligt opført skur på øen.

Det er kommunens nu forhenværende kommunaldirektør Peter Pietras, som har opført skuret, som han brugte til at sove i, fordi hans faste bopæl er i Korsør. 

Fik en frist

Ansatte i Læsø Kommune sagde, skuret var ulovligt, det samme sagde man i Frederikshavn Kommune, der overtog sagen, og herfra fik kommunaldirektøren en frist til at rive skuret ned, ellers ville han blive politianmeldt.

Skuret blev ikke revet ned, men så stillede borgmester Karsten Nielsen (V) sig i vejen. Han mente, en politianmeldelse var forhastet og burde undgås. Dels var kommunaldirektøren på ferie i Frankrig med familien, dels havde han jo klaget over, at skuret skulle være ulovligt. Og så roste borgmesteren sin kommunaldirektør i et interview med P4 Nordjylland:

- Han har gjort rigtig meget for Læsø og Læsø Kommune. 

Er han upartisk?

Det fremgår blandt andet af forvaltningslovens paragraf 3, at den der virker inden for en offentlig forvaltning, altså også en borgmester, er inhabil, hvis vedkommende har personlig og økonomiske interesser i en sag og hvis vedkommendes familie er involveret i sagen. Og så tilføjes det: hvis der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed.

Og netop den bestemmelse mener Roger Buch, at borgmester Karsten Nielsen er faldet i,

Sagen om skuret er emnet for podcasten Vi nørder valg her Kommunen.dk.