
ODDER: For nylig blev den nye budgetaftale for Odder Kommune underskrevet af et stort flertal i byrådet. Det lyder måske ikke i sig selv som den mest ophidsende historie, hvis man ikke bor i kommunen, men især en ting springer i øjnene – den historisk store post, som i 2021 er afsat i budgettet til at forbedre normeringer i institutionerne.
Lige netop de normeringer var der nemlig stillet et borgerforslag om i foråret, et forslag som fik 463 underskrifter, og det gjorde, at normeringerne fik en central plads i forhandlingerne til årets budgetforslag. På den måde kom borgerne endnu en gang til at præge debatten i Odder Kommunes byråd, og dermed hvilken retning kommunen skal i.
”Man kan i den grad sige, at der er blevet kvitteret fra partierne bag budgetaftalen, både i et ordentligt løft i normeringerne, men også ved at vi skal til at bygge vuggestuer og børnehave, så det er en rigtig god børnedagsorden, der er blevet sat i kommunen,” sagde borgmester Uffe Jensen (V), kort efter aftalen blev underskrevet.
Og det er i virkeligheden det, der er pointen i at snakke om borgerinddragelse i den kommunale kommunikation. At det skal give borgerne muligheden for, og følelsen af, at de kan påvirke debatten i den kommune, de bor i.
Borgerforslag og debat på Facebook gav ændringer
I Odder gør vi det med borgerforslag, men vi gjorde det også for nylig i forbindelse med debatten om budgettet. Her åbnede vi kommentarsporet på Facebook for input til, hvad der skulle prioriteres under budgetforhandlingerne, og også her var normeringer til især børnenes pædagoger i høj kurs. Og selvom borgerne ikke altid får 1:1 det, de havde bedt om i deres indlæg eller i kommentarsporet, så er det heller ikke det, der er meningen, som vi ser det.
Som eksempel fik vi et borgerforslag om at begrænse mængden af tung trafik i et område omkring en skole i den vestlige del af byen. Forslaget lød blandt andet på en tunnel, og selvom det ikke blev vedtaget, så er der i dag kommet to fodgængerfelter med såkaldte torontolys i området. Samtidig lyder det fra stilleren i af forslaget, at de i området er glade for, at der er sket noget, selvom det ikke var præcist det, de havde stillet forslag om.
”Jeg er ked af, at mit forslag ikke blev stemt igennem, men helt forgæves har det ikke været. Der er jo om ikke andet blevet sat skub i en række sikkerhedsforbedrende tiltag på Vestermarken,” som han skrev efterfølgende.
Borgerne skal føle sig hørt
Forslaget om trafikken havde i øvrigt fået 374 stemmer, længe før fristen for at stemme på det var udløbet, og dermed havde nok til at det skulle omkring byrådet. Og det er det, der er hele idéen med at lave borgerinddragelse, som vi ser det.
For hvis borgerinddragelse skal fungere, skal man ville det. Det nytter ikke noget, hvis borgerne føler, at deres kommentarer og forslag blot forsvinder. De skal føle sig hørt og set. I Odder gør vi det ved at annoncere borgerforslag på kommunens hjemmeside og Facebook, i annoncer i den lokale avis og ved at fortælle om det til borgermøder mv.
Ser man på tallene, så er det nemlig kun to ud af de 35 borgerforslag, der er blevet stillet, som er kommet videre til byrådet, men det er vigtigt for os at vi giver alle forslag samme eksponering. Det forslag, der har fået to stemmer, er nemlig lige så vigtigt at få frem som det, der har fået 463.
Borgerinddragelse om stort og småt
I Odder Kommune prøver vi i det hele taget at inddrage borgerne i stort og små. Flere gange har det ført til et direkte resultat. Den vigtigste debat i kommunens historie har uden tvivl været debatten på kommunens hjemmeside forud for sidste kommunalreform. Den debat fremtvang ifølge forskere på Aarhus og Københavns Universitet en folkeafstemning, som gjorde, at Odder i dag er en selvstændig kommune.
Men man skal ikke glemme at tage borgere med på råd i knapt så vidtrækkende emner, som når vi fx har fået hjælp til navngive veje, hjælp til at stoppe hærværk, ideer til affaldshåndtering, en ny bypark mv. Så vigtig er det også, at borgerinddragelse ikke nødvendig behøver at være om de store strategier eller politikker.
Nogle gange skal det bare være muligt for borgerne at komme med input til de helt nære ting, der betyder noget for dem.
Af Claus Buur Rasmussen og Bo Nørgaard, kommunikationskonsulenter i Odder Kommune
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.