Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bør privathospitalerne spille en større rolle i sundhedssystemet?

Privathospitalernes brancheforening opfordrer til at droppe fordomme om overbetaling. På Agora diskuteres privathospitalernes rolle i sundhedssystemet
26. APR 2012 11.56

Af Emil Rasmus Nielsen, [email protected]

Ifølge Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker er der i mange tilfælde penge at spare ved at lægge behandlinger i udbud til privathospitalerne. De opfordrer derfor regeringen til at se fordomsfrit på, hvem der yder den billigste og bedste behandling.

Hans Andersen (V), næstformand i Folketingets Sundhedsudvalg, er positivt stemt over for brancheforeningens opfordring:

- Vi ved, at privathospitalerne skaber konkurrence, og netop det har gjort det samlede danske sundhedsvæsen langt bedre og mere effektivt de seneste 10 år. Beregninger viser desuden, at hvis yderligere 10 pct. af de offentlige behandlinger bliver lagt i udbud til privathospitalerne, vil regionerne kunne spare 3 mia. kr. Det svarer til cirka 6.000 ekstra sygeplejersker årligt.

Han kritiserer derfor regeringen for at ville afskaffe det udvidede frie sygehusvalg:

- I Venstre mener vi ikke, at det er den rigtige vej at gå. Vi ser nemlig privathospitalerne som en vigtig aktør, der bidrager til kvalitet, konkurrence og effektivitet - til gavn for os alle.

Grænser for privat udbud
Ulla Astman (S), regionsrådsformand for Region Nordjylland samt formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, mener også, at privathospitalerne udfylder en vigtig rolle. Hun påpeger dog:

- Rent fagligt kan regionerne ikke forsvare at overlade alt for store andele af specialerne til den private sektor. Sendes f.eks. al rygkirurgi i udbud, så vil der ikke være nogen eksperter tilbage i offentligt regi, når der akut er behov for operation efter f.eks. en bilulykke.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, fremhæver vigtigheden af, at der ikke er penge mellem patient og læge, så alle borgere har fri og lige adgang til sygehusvæsenet, og fortsætter:

- Derfor har det været vigtigt for os at slå fast, at patienter med mindre alvorlige sygdomme godt kan vente op til to måneder på behandling, hvis de ressourcer der spares ved at forlænge ventetidsgarantien fra 1 til 2 måneder bruges på at sikre behandling eller udredning til mennesker med mere invaliderende eller alvorlige sygdomme.

Skal offentlige behandlinger i højere grad lægges i udbud til privathospitalerne? Deltag i debatten på Agora