Biofos må selv beslutte Lynettens fremtid
Området i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er planlagt at skulle anlægges. Øen skal ligge i forlængelse af Refshaleøen, have plads til 35.000 beboere og skal også sikre København mod stigende vandstand. Fotograferet mod nord på det sted ,hvor det nye Lynetteholm kommer til at at møde Lynetten på det nordligste af Refshaleøen.
Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Biofos må selv beslutte Lynettens fremtid

By & Havns forkøbsret til renseanlægget Lynetten er ikke ubetinget, er der nu politisk forståelse om mellem staten og kommunerne, der får plads i følgegruppe til Lynetteholm-projektet.
1. JUN 2021 12.42

KØBENHAVN: En usikkerhed om megaprojektet Lynetteholm - en kunstig halvø ved udløbet af Københavns Havn er nu afklaret, lyder det fra Transportministeriet.

Usikkerheden gælder, at By & Havn, der står for projektet, har gjort gældende, at selskabet har en forkøbsret på det areal, hvor renseanlægget Lynetten, som er ejet af kommunerne i fællesskab gennem selskabet Biofos, ligger.

Nu er der indgået en politisk forståelse, der slår fast, at Biofos selv beslutter, om renseanlægget Lynetten skal flyttes, når Lynetteholm, der er et af århundredets største anlægsprojekter, bliver etableret.

Samtidig er parterne enige om at nedsætte en følgegruppe med regeringen og kommunerne, der får til opgave løbende at følge effekterne af Lynetteholmsprojektet i et større hovedstadsperspektiv.

- Lynetteholmen er et stort projekt, der ud over at være jorddepot og stormflodssikring af København giver en række muligheder på sigt. Derfor er det vigtigt, at ikke bare København, men også omegnskommuner og Frederiksberg får mulighed for at følge og bidrage til processen, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Tidlig dialog

- Det har været vigtigt for os at få lavet en fælles politisk forståelse af, hvordan anlægsloven skal forstås – særligt i forhold til Biofos. Såfremt det af hensyn til spildevandshåndteringen måtte blive nødvendigt at flytte Lynetten, er det med denne forståelse sikret, at Lynettens grund kan sælges på markedsvilkår. Det skaber den tryghed, der er brug for. Vi ser frem til arbejdet i følgegruppen, som giver os mulighed for at følge udviklingen tæt. Dermed kan vi tage dialogen tidligt og sikre, at Lynetteholmen også hænger sammen i et regionalt perspektiv, udtaler borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), på vegne af omegnskommunerne og Frederiksberg.

- Der vil fortsat være en tæt dialog mellem København, Frederiksberg og omegnskommunerne om udviklingen i hele hovedstadsområdet - vi er nært forbundne kommuner, der deler en masse funktioner og har en kæmpe udveksling af borgere, der hver dag krydser kommunegrænserne mellem bopæl og arbejde. Vi har en fælles interesse om at skabe udvikling i hele hovedstadsområdet og ikke kun i den enkelte kommune, siger overborgmester i København Lars Weiss (S).

  • Følgende parter står bag den politiske forståelse: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommuner samt
    Transportministeriet.
  • Anlægsloven til Lynetteholmen tredjebehandles den 4. juni