Beredskaberne: Fremtidige oversvømmelser kræver flere ressourcer
Opråbet fra beredskaberne kommer efter, at Tyskland og Belgien i flere dage har været udsat for ødelæggende oversvømmelser.
Foto: Boris Roessler, Ritzau Scanpix

Beredskaberne: Fremtidige oversvømmelser kræver flere ressourcer

Danske Beredskaber mener, at man bør tage ved lære at de voldsomme oversvømmelser i Tyskland og sætte flere penge af til beredskabet.
19. JUL 2021 8.22

Danske Beredskaber mener, at vi herhjemme bør tage ved lære af de voldsomme oversvømmelser i Tyskland, der har kostet mindst 184 mennesker livet. Det siger Bjarne Nigaard, som er sekretariatschef ved Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder.

- Der er forhåbentlig ikke risiko for, at vi får vand i helt så store og forfærdelige mængder, som de har fået i Tyskland. Men vi kan sagtens få rigtig meget vand, som på de forkerte steder kan betyde store ulykker og være til stor fare for liv og værdier, siger han.

Bjarne Nigaard peger på, at nogle klimaforskere mener, at vejrhændelser som den i Tyskland kan blive hyppigere i fremtiden.

- Det vil sige, at oversvømmelser måske vil være med større vandmængder, og at skybrud måske vil komme med endnu mere regn, end vi har set tidligere.

Han mener derfor, at beredskabet i Danmark skal have flere ressourcer, så det er klar til fremtidens udfordringer.

Brug for penge til udstyr og øvelser

Bjarne Nigaard kan ikke sige, præcis hvor mange penge der er behov for.

- Vi har ikke gjort regnebrættet op, i forhold til hvad det vil koste, men det er klart, at hvis vi hidtil har skullet have nogle barrierer, der dækker op til en vis vandhøjde, men vandhøjden fremadrettet bliver større, så bliver der også behov for nogle højere barrierer.

Danske Beredskaber ville bruge eventuelle ekstra penge til både udstyr og øvelser.

- Det handler om at få det rette materiel til fremtidens hændelser, og det handler om at lave nogle øvelser, der betyder, at samarbejdet fungerer den dag, det skal fungere, siger Bjarne Nigaard.

Det var kraftige skybrud, der onsdag ramte det vestlige Tyskland og Belgien. Skybruddene har senere forårsaget oversvømmelser, der har ødelagt veje, ejendomme, tvunget folk til at evakuere deres hjem og kostet menneskeliv. Hundredvis er blevet kvæstet, og mange er stadig savnet efter oversvømmelserne.

Danmark har også tidligere mærket det voldsomme vejr. Bl.a. 2. juli 2011 blev Danmark ramt af et skybrud af historiske dimensioner. Den største officielle regnmængde blev registreret i Botanisk Have i København, hvor der samlet faldt 135,4 millimeter. Viadukter og veje blev oversvømmet, og der skete skader for et milliardbeløb.

Ritzau