DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Avis og journalist frifundet for artikler med oplysninger fra politiker-læk

Østre Landsret: Hensynet til offentlighedens interesse overtrumfer hensynet til attentatmands familie.

KØBENHAVN: B.T. og journalist Søren Kjellberg Ishøy, der i Københavns Byret blev idømt dagbøder for at offentliggøre fortrolige oplysninger om Omar el-Husseins familie, er blevet frifundet i Østre Landsret, oplyser Søren Kjellberg Ishøy.

Frifindelsen gælder artikler, der blev bragt, to måneder efter at Omar el-Hussein angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København i 2015. Oplysningerne i artiklerne handlede blandt andet om sociale problemer for både Omar el-Husseins mor, far og lillebror.

- Det er åbenbart, at samfundet har en interesse i at vide, hvem Omar el-Hussein var, i tiden efter at han havde begået et terrorangreb. Men det er ikke på samme måde åbenbart, at samfundet har krav på eller har en interesse i at vide alt om hans familie, sagde senioranklager Søren Harbo, da sagen blev behandlet i Københavns Byret

B.T.'s chefredaktør Michael Dyrby påpegede efter byretsdommen, at oplysningerne var vigtige, når man skal bedømme, hvorfor en terrorist bliver skabt i København.

- Derfor er det interessant at se, hvordan han er vokset op, og under hvilke familieforhold han er blevet voksen og har været ung i, sagde Michael Dyrby.

Københavns Byret gav anklagemyndigheden ret, og idømte Søren Ishøy ti dagbøder à 500 kroner for at have bragt de fortrolige oplysninger. Men mandag nåede Østre Landsret altså til det modsatte resultat.

- Jeg blev frikendt efter 20 minutters votering, siger en glad Søren Ishøy.

Han har ikke læst dommen, men kun hørt landsrettens korte begrundelse for frifindelsen, da den blev læst op.

- Ifølge landsretten vægter hensynet til offentlighedens interesse større end hensynet til Husseins families interesse, fortæller han.

B.T. kalder i en leder dommen for 'en sejr for samfundet og for journalistikken'.

Borgerrepræsentant Finn Rudaizky (DF) blev i februar 2017 dømt i samme sag. Han blev straffet med ti dagbøder for at have lækket de fortrolige oplysninger. Han ankede ikke dommen og blev senere af Valgbarhedsnævnet frakendt sin plads i Borgerrepræsentationen.

Finn Rudaizky blev dog kort efter valgt på ny ved KV17, og efterfølgende blev reglerne for valgbarhed ændret, således at Finn Rudaizky ikke ville være ramt efter de nye regler. De nye regler er i overensstemmelse med den tidligere praksis, som var gældende i næsten alle andre valgbarhedssager i de forudgående 15 år.

Ritzau / mk