Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Atomskrot splitter regeringen

Både Venstres og de Konservatives ordfører overvejer at eksportere atomaffaldet fra Risø. Indenrigsminister Bertel Haarder (V) er imod
KORT NYT27. JUL 2011 14.39

Et nyt EU-direktiv åbner for, at det danske atomaffald kan blive deponeret i udlandet. Det er yderst relevant i Danmark, hvor der er debat om, hvad der skal ske med atomaffald fra bl.a. Risø.

Det får nu ordfører fra regeringspartierne til i Berlingske at opfodrer til, at man undersøger mulighederne for, om atomaffaldet kan blive deponeret i udlandet.

- Danmark har mikroskopiske mængder radioaktivt affald i forhold til lande, der har atomkraft. Og der er tale om en engangsforeteelse, eftersom vi hverken på kort eller lang sigt får atomkraft her i landet. Der er ingen grund til at skabe lokal frygt for at huse et slutdepot, når direktivet nu åbner en mulighed for, at vi kan få affaldet håndteret i et andet EU-land, der måske har større ekspertise på området. Vi bygger jo heller ikke en kommunal genbrugsstation for en enkelt husstand, siger Lars Christian Lilleholt, der er energipolitisk ordfører hos Venstre, til Berlingske Tidende.

Tage Leegaard, der er miljøpolitisk ordfører hos de Konservative, kræver nu også en undersøgelse af, hvor atomaffaldet skal placeres.

- Hvis et andet land kan håndtere affaldet bedre end os, er der ingen grund til, at vi selv gør det. Men på samme måde skal vi så også acceptere, at vi håndterer farligt affald fra andre lande på Kommunekemi, der har særlig ekspertise på det område, siger han.

Bertel Haarder fastholder trods det nye direktiv, at affaldet skal blive i Danmark. Han er dog åben for, at de 233 kg langlivet affald kan blive eksporteret.

krn