
Frustrationen vokser i de sjællandske kommuner over, hvor mange børn og unge der bliver flyttet fra et alment skoletilbud over i et specialtilbud uden, at midlerne følger trop.
12 udvalgsformænd for børn- og ungeområdet har sendt et åbent brev til børne- og undervisningsministeren Mattias Tesfaye (S) og sundhedsminister Sophie Løhde (V), hvor de udtrykker deres frustration over det stigende antal børn og unge, der bliver flyttet fra et alment skoletilbud over i et specialtilbud. Udvalgsformændene mener, at der mangler midler til forebyggelse og tidlig indsats, hvilket i sidste ende truer det forbyggende arbejde.
I brevet skriver udvalgsformændene, at udgifterne til specialiserede tilbud på landsplan er steget med 4,4 milliarder kroner de seneste fem år, og at kommunerne i 2022 brugte 56,5 milliarder kroner på området. Derudover er antallet af segregerede - altså det modsatte af integrerede - børn og unge steget med 25 procent de seneste fire år, og flere specialtilbud melder om 100 procent stigninger de seneste ti år.
- Når man flytter så mange ressourcer fra det almene skoletilbud, skaber det en ond spiral, hvor kommunerne hele tiden sætter plaster på specialområdet, og bruger færre penge på forebyggelse, og kan ende med at skubbe endnu flere over i et specialtilbud, skriver udvalgsformændene i brevet.
Udvalgsformændene retter midtvejs et skarpt spørgsmål til politikerne på borgen: "Hvor mange børn og unge skal der flyttes til et specialtilbud, før Christiansborg, mener vi har nået loftet?"
Dertil pointerer formændene, at hvis man som barn ender i et specialundervisningstilbud, færdiggør kun cirka fire procent en videregående uddannelse imod 71 procent der har gået i et alment tilbud.
KL påtager sig et ansvar
Udvalgsformændene mener i den grad, at loftet er nået, og opfordrer derfor regeringen og KL til at sætte sig ned, og blive enige om at tage et medansvar og finde en indgang til at investere i forebyggelse og knække kurven i forhold til børn og unge i specialtilbud.
Konkret foreslår formændene at gentænke folkeskolerne, så flere børn og unge, som har brug for hjælp, fortsat kan blive i deres nærmiljø og vante rammer, og at det målrettes indsatser, så flere børn og unge forhåbentligt kan fungere i et alment fællesskab, med den rette indsats.
Og det er ifølge KL's formand Martin Damm noget, som foreningen også påtager sig et delvist ansvar for at løse.
- Jeg deler til fulde bekymringen over, at alt for mange børn og unge mistrives. Det er et kæmpestort samfundsproblem, som vi har et fælles ansvar for at forsøge at løse, skriver formanden i et skriftligt svar til DK Nyt.
- I kommunerne har vi hvert år prioriteret flere og flere ressourcer til at hjælpe sårbare børn og unge. Det har krævet meget hårde prioriteringer i en stram kommunal økonomi, og det har krævet fravalg på de almene områder. Det har betydet, at vi har smurt smørret tyndere og tyndere ud, og med de nuværende rammer har kommunerne simpelthen ikke længere mulighed for at levere det, vi som kommunalpolitikere gerne vil, og som borgerne og store dele af Folketinget forventer af os, skriver han.
KL og regeringen begyndte i sidste uge økonomiforhandlingerne 2024. Og det virker umiddelbart til, at KL vil banke i bordet til forhandlingerne, så der kan handles på udvalgsformændenes bekymringer.
- For os handler økonomiforhandlingerne derfor om at få regeringen til at se realiteterne i øjnene. Enten må regeringen finde pengepungen frem og investere det, det koster, for at løfte området. Eller også må vi i fællesskab tage større ansvar for at prioritere i velfærden og tage en ærlig snak med befolkningen om, hvad vi kan forvente af vores velfærdssamfund, skriver Martin Damm.
Til DR har Mattias Tesfaye meddelt, at han ikke ønsker at kommentere på brevet imens økonomiforhandlingerne foregår, men at det i stedet vil blive drøftet internt i forhandlingslokalet.
Brevet er underskrevet af
Udvalgsformand: Mikkel Dam, Faxe Kommune (LA)
Udvalgsformand: Claus Jensen, Greve Kommune (V)
Udvalgsformand: Jesper Blomberg, Guldborgsund Kommune (DF)
Udvalgsformand: Henriette Ergemann, Kalundborg Kommune (Frit Borgerligt Fællesskab)
Udvalgsformand: Pernille Sylvest, Køge Kommune (S)
Udvalgsformand: Thomas Østergaard, Lolland Kommune (S)
Udvalgsformand: Hanne Pigonska, Odsherred Kommune (V)
Udvalgsformand: Unnie Oldenburg, Slagelse Kommune (S)
Udvalgsformand: Regine Hovmøller, Solrød Kommune (LA)
Udvalgsformand: Jakob Spliid, Sorø Kommune (V)
Udvalgsformand: Anette Mortensen, Stevns Kommune (V)
Udvalgsformand: Else-Marie Langballe Sørensen, Vordingborg Kommune (SF)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.