DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Antal valgforbund kan blive afgørende
Venstre gik i Esbjerg ved KV17 tilbage fra 15 til 11 pladser, men beholdt borgmesterposten - her Jesper Frost Rasmussen lige efter valget.
Foto: Chresten Bergh, Ritzau Scanpix.

KV21:
Antal valgforbund kan blive afgørende

Følg de senest indgåede valgforbund op til KV21 - i Esbjerg, Silkeborg og Assens - med eksempler på, at med flere valgsamarbejder risikerer blokkene mere stemmespild.
3. NOV 2020 15.30
TEMA: KV21

I Esbjerg er der netop taget første skridt til et større borgerligt valgforbund - i første omgang mellem V og DF, oplyser JydskeVestkysten, der minder om, at ved KV17 var der to borgerlige valgforbund, hvilket betød, at en blå plads kostede 2.057 stemmer og en rød bare 1.907.

I gennemsnit kostede de 31 pladser 2.009 stemmer i byrådet, hvor blå blok lige halede et flertal på 16 hjem, men grundet de to valgforbund gik glip af et mandat. Internt i de to valgsamarbejder fik V med 11 og DF med tre mest ud af et samarbejde med Borgerlisten - den tidligere K-politiker Henrik Vallø, der fik rigeligt med stemmer til sin plads - og LA, der ikke kom ind på sine 1.217.

I det andet blå samarbejde - mellem De Konservative og Nye Borgerlige - behøvede K ikke støtten fra NB til sit ene mandat, men havde selv 582 stemmer i overskud, mens 603 til NB ikke førte til så meget. V og DF siger til avisen, at de er åbne for et stort blåt samarbejde.

Venstre beholdt borgmesterposten, men det holdt hårdt, efter at partiet selv gik tilbage fra 15 til 11 pladser.

I Silkeborg, hvor der også traditionelt er rimeligt tæt løb mellem rød og blå blok, er der foreløbig annonceret to valgtekniske samarbejder: Ét på midten mellem De Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne. Og et rødt mellem S, SF og EL.

Kristendemokraterne stod udenfor samarbejder ved KV17 og kom med 462 stemmer ikke ind i byrådet, hvor en plads i snit kostede 1.675. ALT fik sig et billigt mandat med blot 1.277 stemmer i samarbejdet med R, hvis mandat var en del dyrere - 2.176. 

Det røde samarbejde gavnede ved KV17 S, der fik ti pladser lidt billigere end ellers, og EL, der scorede to pladser på bare 2.875 stemmer og blandt andet fik det yderste mandat. SF måtte derimod se til, at partiets 3.745 stemmer ikke kunne give mere end to mandater. Silkeborglisten med den tidligere DF-politiker Leif Lund bidrog til den fest med sine 224 stemmer uden at komme ind.

I Assens, der ligesom Silkeborg har oplevet både S- og V-borgmestre siden kommunalreformen, er der annonceret et valgforbund mellem tre små centrum-venstre-partier, De Radikale, SF og ALT, oplyser Fyens Stiftstidende. De var også sammen i den konstellation ved KV17, hvor de 29 pladser hver i snit kostede 835 stemmer.

Her profiterede SF og R begge ved at få mandater til en lavere stemme-pris end det snit. ALT hjalp til ved at komme med 396 stemmer, der ingen plads udløste. Så SF fik to pladser for sine 1.442 stemmer og R en enkelt plads for sine 715.