Det viser en ny undersøgelse om anbragte børns helbredstilstand, trivsel og skoleforhold, som udkommer i dag fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rapporten er en del af en større evaluering af anbringelsesreformen.
Anbringelsesreformen, der trådte i kraft i 2006, satte mere fokus på anbragte børns skole- og helbredsforhold. Nu er det blevet undersøgt, hvordan anbragte børn klarer sig i forhold til jævnaldrende ikke-anbragte børn. I rapporten ”Anbragte børns sundhed og skolegang – udviklingen efter anbringelsesreformen.” sammenlignes 11-årige anbragte og ikke-anbragte.
Mange er udviklingshæmmede
Det viser sig, at anbragte børn i langt videre udstrækning end andre børn har et handicap eller en langvarig sygdom. Andelen af børn med sammensatte diagnoser er også større blandt dem, der var anbragt, end blandt dem, der ikke var anbragt.
Desuden lider anbragte børn langt hyppigere af børnepsykiatriske sygdomme, DAMP/ADHD eller er udviklingshæmmede. Omkring halvdelen af anbragte børn med en diagnose er udviklingshæmmede. Tilsvarende er kun 17 procent af de ikke-anbragte børn, der har en diagnose, udviklingshæmmede.
Anbringelsesstederne, der har deltaget i undersøgelsen, vurderer samlet set, at 63 procent af børnene har betydelige eller alvorlige vanskeligheder med hensyn til det følelsesmæssige område, koncentration, adfærd eller samspil med andre.
Trives ikke i skolen
Undersøgelsen viser også, at der er betydelige forskelle mellem anbragte og ikke-anbragte børn, når det handler om, hvordan de klarer sig fagligt i skolen. Knap halvdelen af de anbragte børn, der har deltaget i undersøgelsen, modtager specialundervisning. Kun ni procent af de ikke-anbragte børn fik ikke almindelig undervisning.
Ifølge anbringelsesstederne har 89 procent af de anbragte børn i skolen psykiske problemer, koncentrationsproblemer, taleproblemer eller konflikter med lærere eller andre elever. Ikke anbragte børn har markant færre skoleproblemer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.