
Danskerne besøger fortsat i stort antal landets folkebiblioteker. Selv om bibliotekernes udlån i stigende grad udgøres af elektroniske udlån, så holder det ikke folk væk fra bibliotekerne. Der var 36,5 mio. besøgende på folkebibliotekerne i løbet af 2012, faktisk en lille stigning på en halv procent flere end året før, viser Danmarks Statistik på området, som netop er offentliggjort.
Flere e-lån på bibliotekerne
Statistikken afspejler også ændringerne i medieudviklingen og i borgernes medievaner. Den viser, at brugerne i stadig voksende grad benytter de digitale lån og muligheder, mens lån af de fysiske bøger og materialer går nedad.
Der bliver downloadet mere. I 2012 var der inkl. streaming tale om 14 millioner downloads , hvilket er 16 pct. flere end året før. Udlånet for alle fysiske materialetyper er faldet med ca. 5 pct., sammenlignet med 2011.
Afskriv nu ikke den gode gamle bog. Udlånet for alle fysiske materialer udgjorde i 2012 trods alt hele 42 millioner enheder. Det er stadig rigtig mange fysiske udlån i et land med 5,5 millioner indbyggere. Den trykte bog ligger stadig nr. 1 og har mange gode år foran sig.
E-bogslån vokset mest
De friske tal viser alt i alt, sammen med det store besøgstal og det markant voksende digitale brug, at danskerne er både viden- og læselystne, hvilket er afgørende i et demokratisk land som Danmark, hvor den største kapital er borgerne selv. Tallene for 2012 viser også, at udbuddet af e-bøger indtil nu har været beskedent, men at der i dag med bl.a. eReolen.dk er kommet gang i det område.
Hovedparten af det materiale, der i 2012 blev downloadet fra folebibliotekerne, var nemlig film og musik, svarende til tre ud af fire downlån siger statistikken. Men det er e-bogsområdet, der er vokset mest. I 2012 blev der downloadet 1,3 millioner e-bøger, hvilket er fire gange så mange som i 2011.
Biblioteket på Roskilde
Jeg forventer en rivende udvikling på netop e-bøgerne de kommende år. Et andet område jeg ønsker mig ny udvikling er i bibliotekernes 'udegående' service.
Kulturvaneundersøgelsen fra 2012 viste os, at 22 pct aldrig bruger bibliotekerne. Dem, og så de 23 pct. af befolkningen, som kommer sjældnere end en gang om året - de skal mødes af nye tilbud.
Jeg vil også opfordre bibliotekernes medarbejdere til i voksende grad også at 'komme ud af biblioteket' og møde borgerne, der hvor de er. For eksempel som man gør i Roskilde, hvor biblioteket selvfølgelig er med på festivalen lige nu.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.