dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Gorm Olesen, Polfoto.

Afklaring af Aarhus-lufthavn blev til det modsatte

Der er ikke noget der hedder 'én gang for alle' når det gælder lufthavnen i Tirstrup
20. MAJ 2015 13.00

AARHUS / SKANDERBORG: Hvis nogen havde troet, at Grontmij-undersøgelsen af mulige placeringer af en fremtidig Aarhus Lufthavn ‘én gang for alle' ville frembringe en afklaret fælles holdning til problemstillingen, så har allerede det første døgn efter offentliggørelsen demonstreret det modsatte. Det er da heller ikke første gang, man ‘én gang for alle' har villet afslutte den evigt standende diskussion om lufthavnens beliggenhed i Tirstrup, senest forsøgte man for 15 år siden, og heller ikke dengang lykkedes det.

Tirstrup er og bliver åbenbart et smertensbarn. Allerede daværende Aarhus-borgmester Svend Unmack Larsen (S) advarede i 1946 mod at gøre den flyveplads, som tyskerne havde anlagt to år forinden, til aarhusianernes lufthavn. Det skete med den begrundelse, at ‘denne Løsning med Sikkerhed maatte forventes at blive en Skuffelse, som ville vanskeliggøre eller umuliggøre den senere rigtige Løsning'. Ganske profetisk, må man sige.

Aarhus foretrak dengang en lufthavn ved Egå, få år senere kom Grundfør ved Hinnerup i spil, men blev opgivet for siden at komme i spil igen omkring 1960. Sidst i 1960'erne dukkede Tinning ved Hammel op som en mulighed men gled ud igen. Derefter døde diskussionen ud indtil 1990'erne, da sidstnævnte placeringsmulighed igen blev et varmt emne over flere år, indtil det blev koldt igen.

Billund og Aalborg overhalede
I mellemtiden havde Billund Lufthavn og senere også Aalborg Lufthavn vokset sig store, og i de senere år har de tillige formået via de sydjyske henholdsvis nordjyske folketingsmedlemmers lobbyarbejde på Christiansborg at få bevilget anlæg af direkte togforbindelse helt frem til terminalbygningerne. At de østjyske folketingsmedlemmer ikke har kunnet præstere noget tilsvarende for Aarhus Lufthavn i Tirstrup, har den ganske indlysende årsag, at der mere eller mindre konstant har været selvskabt tvivl om lufthavnens placering.

Den seneste undersøgelse var også tiltænkt ‘én gang for alle' at skulle lukke usikkerheden om den østjyske lufthavns placering. Blandt de øvrige ejerkommuner Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs var opfattelsen ved iværksættelsen af undersøgelsen, at Aarhus mest havde brug for nogen udenforstående til at lægge flytte-tanken død, men uanset om denne opfattelse nu var korrekt eller ej, har undersøgelsen indtil videre resulteret i det modsatte.

Dog, den mest optimale placering blev identificeret til at ligge i Skanderborg Kommune - og blev skudt ned af ikke-ejerkommunen Skanderborg selv efter blot et halvt døgn. En beslutning der ifølge Århus Stiftstidende har udløst så stor ærgrelse hos lederen af Venstre i Aarhus Byråd, Bünyamin Simsek, at han vil overtale sine partifæller i Skanderborg Byråd til at ombestemme sig.

Uvisheden råder
Det er indtil videre helt uvist, hvad der kommer ud af det initiativ.

Lige så uvist er det, om den tilbageværende placeringsmulighed, Thomasminde ved Trige, vil kunne overmande forhindringerne i form af ‘tekniske anlæg, kulturarvsarealer, kulturmiljø, bevaringsværdigt landskab, beskyttede stendiger, beskyttet natur, vandløb, drikkevandsområder, vandværker m.m.,' som JP Aarhus opremser sammen med ‘en del såkaldte kritiske højdehindringer i Thomasminde, hvor reglerne siger, at der ikke må være bygninger, master eller landsskab højere end 45 meter inden for en radius af 4 kilometer'.

Det levner ifølge JP Arhus to muligheder: enten skal Trafikstyrelsen dispensere fra reglerne, eller også skal højdehindringerne fjernes, hvilket ifølge Grontmij vil koste op mod 1 mia. kr. oven i de 2 mia. kr., som anlægget af selve lufthavnen vil koste. Altså en yderligere økonomisk udfordring oveni i den basale: at finde nogen der vil investere 2 mia. kr. med udsigt til at måtte vente 16 år på at de begynder at forrente sig. At finde investorer til yderligere en mia. kr. bliver næppe helt let.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/afklaring-af-aarhus-lufthavn-blev-til-det-modsatte

GDPR