DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Aarhus vil være geotermisk spydspids
I Aarhus tilbyder vi at gå i front, hvis politikerne på Christiansborg kan sikre fornuftige rammebetingelser, siger Bünyamin Simsek (V).
Foto: Kim Haugaard, Ritzau Scanpix.

Aarhus vil være geotermisk spydspids

Aarhus foreslår sig selv til at gå forrest i arbejdet med at indføre geotermisk fjernvarme over for Christiansborg-politikerne.
25. SEP 2020 12.30

AARHUS: Aarhus Kommune er nu klar til at gå forrest med indførelse af geotermisk fjernvarme. Det oplyser kommunen, som har foreslået Christiansborg-politikerne, at byen bliver spydspids for Europas største projekt med geotermisk fjernvarme i gang.

Med den geotermiske fjernvarme kan varmt vand i undergrunden bruges til at opvarme boliger, men erfaringerne er små. Dem er Aarhus altså klar til at gøre sig. 

- Akkurat som Danmark har stor glæde af, at sol og vind er blevet teknologisk modnet som energikilder gennem årene, så bør det samme ske for udnyttelsen af undergrundens varme vand. Her tilbyder vi i Aarhus at gå i front, hvis politikerne på Christiansborg kan sikre fornuftige rammebetingelser, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Og med fornuftige rammebetingelser foreslår kommunen, at projektet finansieres via en pulje for vedvarende energi på ca. 300 mio. kr., så fjernvarmesystemet kan modtage energi fra en ny energikilde.

Vigtig del af den grønne fremtid

På den korte bane kan indførelsen af geotermisk fjernvarme betyde, at Aarhus kan udfase importerede træpiller i fjernvarmeforsyningen og fjerne CO2-udledning.

- Vi vil gerne igangsætte et ambitiøst teknologimodningsprojekt, så den grønne fjernvarme – geotermisk fjernvarme – bliver klar til at blive rullet ud i store dele af Danmark som en vigtig brik i fremtidens energiforsyning og opfyldelsen af CO2-målsætningen, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Undergrundens varme vand er en uudtømmelig, vedvarende kilde, som er uafhængig af dag og nat, vind og vejr, men kræver store investeringer til opstarten. 

ibs