
AALBORG: Mange politikere oplever et stigende had på de sociale medier, og Aalborg tager nu fat på at skabe et datagrundlag for at kunne forebygge trusler og had online og skabe en tryg online debatkultur, fremgår det af økonomiudvalgets dagsordenmateriale.
Med det såkaldte Tryg Digital By program skal samtalerne på nettet - blandt andet lokale Facebook-sider - analyseres ved hjælp af en algoritme.
Projektets ambition er at tilføre lokale aktører nye kompetencer til forebyggelse af hadtale i online fora – det kan eksempelvis være kommune, SSP, klubber, politi og civilsamfund.
Baggrunden for projektet er, at danskernes digitale og fysiske liv og hverdag er smeltet mere sammen, og hermed rykker mange af vores demokratiske samtaler ind på nettet og de sociale medier. Derinde er tonen og debatten ofte hård, og de senere år har vi været vidne til, at had, racisme og ekstreme udsagn trives på de sociale medier, lyder det.
Uimodsagt information bliver stående
Man ved, at hvis information står længe uimodsagt, så kan det have som konsekvens, at det påvirker individet og flytter grænserne for, hvad den enkelte opfatter som ekstremt og normaliserer den hadefulde ekstreme tale, fremgår det af et beslutningsdokument.
Det beskrives også, hvordan denne udvikling er problematisk for kommuner og lokale medarbejdere, da det stadig er svært at danne sig et præcist billede af, hvordan had, ekstremisme og racisme rejser online og spredes i et geografisk område; såsom en by. Endnu mindre er viden om, hvordan man som lokale aktører kan arbejde forebyggende og konkret mod disse digitale mønstre og udtryk for had.
Om metoden fremgår det, at data trækkes fra offentlige Facebook-sider fra lokalpolitikere i Aalborg - altså ikke private sider. Data inkluderer likes, emojis og kommentarer. Alt data behandles anonymt, og man vil ikke kunne genfinde personer.
Når alt data er udtrukket, vil to algoritmer (èn der kan identificere sproglige angreb og had samt én, der kan identificere anerkendende sprog) blive anvendt på datamaterialet.
Aalborg Kommune, Nordic Safe Cities samt Common Consultancy og Analyse & Tal er med i partnerskabet om at kortlægge Aalborgs digitale landskab gennem Tryg Digital By programmet.
Kommunen har sammen med Nordic Safe Cities modtaget en bevilling fra TrygFonden til at igangsætte Tryg Digital By konceptet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.