Aalborg hjemsender to chefer efter sager om ulovlige udbygningaftaler
Omdannelsen af "Spritten", den tidligere spritfabrik, til et nyt byområde har været central i Aalborgs brug af udbygningsaftaler.
Foto: Finn Byrum, Ritzau Scanpix

Aalborg hjemsender to chefer efter sager om ulovlige udbygningaftaler

Firmaer blev presset af kommunen til at betale for offentlig infrastruktur og fik til gengæld lokalplanmæssige fordele.
10. DEC 2021 6.31

AALBORG: Aalborg Kommune har efter advokatfirmaet Hortens gennemgang af sager om udbygningsaftaler hjemsendt to chefer i by- landskabsforvaltningen.

Sagerne handler om det såkaldte frivillighedsprincip i forhold til de udbygningsaftaler, kommunen har indgået med flere investorer og grundejere gennem de sidste ti år.

Hortens advokatundersøgelse har gennemgået 27 af de 57 udbygningsaftaler, som kommunen har indgået gennem de sidste godt ti år. To chefer i by- og landskabsforvaltningen sendes hjem med løn i forbindelse med sagen: Stadsarkitekt, Peder Baltzer, samt direktør i by- og landskabsforvaltningen, Anders Fokdal.

- Jeg kalder det kommunen som landevejsrøver. Der er penge i spil, og dem vil man have en del af, og så kratter man dem til sig ved at få developerne til at betale for opgaver, som egentlig er kommunens, siger Vibeke Gamst (K), der selv har stemt for lokalplaner med udbygningsaftaler og med egne ord er ”rasende”, oplyser Nordjyske.

Over for TV2 Nord kalder byrådsmedlem Kristoffer Hjort Storm (DF) det forkert, at rådmand Hans Henrik Henriksen (S) uhindret kan forsætte på sin post efter afsløringerne. Hjort Storm har været blandt de hårdeste kritikere af kommunens praksis og var med til at sikre en uvildig advokatundersøgelse af sagen. 

- Det er uforståeligt for mig, at han ikke tager konsekvensen af det, der er kommet frem i dag og går nu og her, siger Kristoffer Hjort Storm.

På grundejerens opfordring

Sagen handler om såkaldte udbygningsaftaler: Ifølge planloven kan en grundejer og en kommune på grundejerens opfordring indgå en udbygningsaftale, som giver grundejeren nogle øgede lokalplanmæssige muligheder til gengæld for at betale udgifter til ny offentlig infrastruktur. 

Men kritikere mener, at kommunen har været lidt for frisk til at foreslå udbygningsaftaler, selvom det ifølge loven udtrykkeligt skal være på grundejerens opfordring.

Sagens helt store stridspunkt er omdannelsen af byens tidligere spritfabrik Spritten, som har klaget til Ankestyrelsen og bedt den vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag i forhold til kommunen. 

Selskabet mener nemlig, at kommunen to gange på eget initiativ har præsenteret det for udbygningsaftaler.

I den ene skulle Spritten A/S betale 2,5 mio. kr. svarende til ti pct. af udgifterne til at klimasikre havnefronten. I den anden skulle Spritten A/S betale 3,3 mio. kr. svarende til 20 pct. af udgifterne til at udvikle området, lyder det i selskabets skrivelse til Ankestyrelsen.

Kommunen vil nu gennemgå samtlige af de 57 udbygningsaftaler, der er indgået gennem tiden. Blandt andet med henblik på, at finde ud af, hvad der er op og ned juridisk set, og om kommunen eventuelt kan gøres erstatningsansvarlig.

Kommunen kalder det i en pressemeddelelse "vigtigt at prioritere hensynet til de ansatte og at pointere, at ingen har handlet for egen vindings skyld – det er en belastende situation, hele forvaltningen er bragt i, og derfor er det også vigtigt, at processen er ordentlig og gennemsigtig".