Aalborg fredede forsvaret i fire år i PFAS-sag

KORT NYT12. OKT 2021 11.00

TEMA: PFAS-forurening

AALBORG: Allerede tilbage i 2017 blev Aalborg Kommune oplyst om kraftig PFAS-forurening på henholdsvis Flyvestation Aalborg og Aalborg Kaserner, oplyser Nordjyske. Men kommunen afventede supplerende undersøgelser, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse lovede at iværksætte. Først 12. juni 2021 rykkede miljø- og energiforvaltningen for undersøgelserne.

I 2017 fremgik det ellers, at der var tale om indhold af PFAS-forbindelser på op til 4.350 gange Miljøstyrelsens grundvandskvalitetskriterium i en vandprøve på flyvestationen, hvilket var over tre gange så meget, som man havde fundet ved andre undersøgelser i Danmark.

Fungerende miljø- og energirådmand Per Clausen (EL) peger som forklaring på passiviteten, at der ikke var samme fokus på PFAS i 2017, som der er i dag. Han slår også fast, at der ikke er nogen tvivl om, at ”forvaltningen ville have reageret anderledes, hvis vi havde modtaget rapporten i dag”. PFAS-fundene udgør en risiko for forurening af jord, overfladevand herunder Limfjorden samt grundvand og drikkevand.

ka