dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Joan Karlsen, Ritzau Scanpix

Statsministeren har udskrevet skolevalg

Skolevalget 2019 er sat igang. Flere end 8.000 skoler og 80.000 unge deltager i debatter op til den 31. januar, hvor valget afholdes.
15. JAN 2019 6.30

På flere end 800 skoler går elever fra 8. til 10. klasse til stemmeurnerne torsdag den 31. januar. Valghandlingen er gjort så realistisk som muligt, så eleverne får udleveret valgkort og stemmesedler, der bliver opstillet stemmebokse og valgurner, og man kan kun stemme på de partier, der er opstillingsberettigede til folketingsvalg.

- Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse torsdag den 31. januar 2019, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han søndag skød gang i en tre uger lang valgkamp, der omfatter mere end 80.000 unge mellem 14 og 17 år.

De skal prøve kræfter med politik og demokrati, så inden de når til valghandlingen og den direkte transmission af det landsdækkende valgresultat fra Landstingssalen, skal de selv på banen og kæmpe for deres mærkesager.

- Vi skal lade hver generation genopfinde demokratiet og lade det blomstre videre til næste generation. Derfor er det vigtigt, at de unge har en solid viden om og et stærkt tilhørsforhold til demokratiet, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). 

'Mange unge er meget interesserede i samfundsspørgsmål'
Det er tredje gang, Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet udskriver skolevalg, og i Roskilde Kommune har for eksempel ni skoler meldt sig, oplyser kommunen.

- Når de deltager mindre ved valgene, handler det måske om usikkerhed og om manglende erfaring med, at hver stemme gør en forskel. Med skolevalget kommer de tættere på vigtige politiske spørgsmål og på valghandlingen, og forhåbentlig får flere lyst til at stemme ved de rigtige valg, siger borgmester Joy Mogensen (S).

På en af skolerne skal eleverne arbejde med de politiske partier og deres mærkesager, og nogle klasser laver valgplakater og valgvideoer for partierne. Samtidig afholdes der debatmøder, hvor eleverne kan stille spørgsmål og diskutere med et panel af ungdomspolitikere fra de politiske partier.

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har i alt arrangeret debatter på 540 skoler landet over frem til 31. januar.

- Vi har en forpligtelse til at styrke hver eneste generations demokratiske engagement. Skolevalget er vigtigt, fordi det er med til at give unge troen på, at deres holdninger betyder noget, og at de har en stemme i samfundet, siger formand for DUF Kasper Sand Kjær.

eo

 

Skolevalg 2019 arrangeres af Folketinget, Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd. Når valgstederne lukker, tælles stemmerne op, på de enkelte skoler, og resultaterne sendes til Skolevalgsekretariatet og offentliggøres samme aften på Folketingets tv-kanal.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/statsministeren-har-udskrevet-skolevalg

GDPR