Var det lovligt, da Nyborg smækkede kassen i?
Den somaliske familie i Nyborg har blandt andet modtaget undervisning af frivillige, siden kommunen lukkede for støtten.
Foto: Michael Bagger, Ritzau Scanpix

Var det lovligt, da Nyborg smækkede kassen i?

Det stigende antal somaliske flygtninge, der mister opholdstilladelsen, har rejst nye spørgsmål i kommunerne, som ingen kender svaret på. Det vil Nyborg finde.
10. JAN 2019 13.03

NYBORG: Nyborg Kommune smækkede i november kassen i over for en somalisk familie og tvangsudskrev otte børn fra skoler og institutioner. Men efter kritik og medieomtale vil kommunen nu selv have en afklaring på, om det var en lovlig beslutning, skriver DR Fyn.

Derfor har kommunen sendt et tre sider langt brev til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Det skyldes ifølge borgmester Kenneth Muhs (V) de mange tekniske spørgsmål i sagen og et behov for at kende procedurerne, hvis lignende sager dukker op i fremtiden. 

Og det gør de med stor sandsynlighed. Reglerne for somaliske flygtninge er nemlig blevet ændret, så 930 somaliske flygtninge siden 2016 har mistet deres opholdstilladelse, fordi Udlændingestyrelsen har vurderet, at det igen er sikkert at opholde sig i Somalia.

Den beslutning har tidligere mødt kritik fra blandt andet Dansk Flygtningehjælp, som har påpeget over for Jyllands-Posten, at 'FN fraråder helt klart, at man udsender somaliere med tvang til det sydlige og centrale Somalia'.

Nyborg Kommunes brev skyldes sagernes kompleksitet. Der skal eksempelvis følges flere forskellige love, og de bliver ifølge borgmesteren tolket forskelligt. Derfor vil han nu have et klart svar fra ministeriet.

- Vi kan ikke leve med, at der er usikkerhed omkring, hvorvidt vi har gjort det rigtige, siger Kenneth Muhs til DR.

Kommunen har flere gange været i dialog med Udlændingestyrelsen og Integrationsministeriet, som hver gang har givet den samme rådgivning og bakket kommunen op i beslutningen.

Men den intense mediedækning har altså gjort borgmesteren i tvivl. Derfor har han nu behov for, at ministeriet melder klart ud og svarer på brevet. 

Fremtiden er en sort sky
I Odder sidder der også en familie, der venter på nyt om sin skæbne. Familien har været gået under jorden i Düsseldorf, fordi den frygtede for at blive splittet, når myndighederne skulle effektuere farens klage over hjemsendelsen af ham selv og seks af familiens syv børn, oplyser Jyllands-Posten, der har fulgt sagen.

Da Udlændingenævnet i september sidste år besluttede, at faren og seks af børnene skulle forlade Danmark, blev det kaldt 'klart ulovligt' af juraprofessor Jens Vedsted-Hansen over for Information. Afgørelsen fik altså alligevel familien til at rejse ud af landet. 

Familien er nu vendt tilbage til Odder og sine vanlige, daglige rutiner med fodbold og uddannelse. Dog uden faren, som på grund af usikkerhed og nervøsitet over afgørelsen er blevet i Tyskland. Men i horisonten ligger usikkerheden om fremtiden som en sort sky over hele familien - opholdstilladelse eller hjemsendelse. 

Familierne har søgt asyl og har derfor lov til at opholde sig i landet, så længe deres sager behandles.

Læs hele brevet her: Brev_til_Integrationsministeriet

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt