
NYBORG: Nyborg Kommune smækkede i november kassen i over for en somalisk familie og tvangsudskrev otte børn fra skoler og institutioner. Men efter kritik og medieomtale vil kommunen nu selv have en afklaring på, om det var en lovlig beslutning, skriver DR Fyn.
Derfor har kommunen sendt et tre sider langt brev til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Det skyldes ifølge borgmester Kenneth Muhs (V) de mange tekniske spørgsmål i sagen og et behov for at kende procedurerne, hvis lignende sager dukker op i fremtiden.
Og det gør de med stor sandsynlighed. Reglerne for somaliske flygtninge er nemlig blevet ændret, så 930 somaliske flygtninge siden 2016 har mistet deres opholdstilladelse, fordi Udlændingestyrelsen har vurderet, at det igen er sikkert at opholde sig i Somalia.
Den beslutning har tidligere mødt kritik fra blandt andet Dansk Flygtningehjælp, som har påpeget over for Jyllands-Posten, at 'FN fraråder helt klart, at man udsender somaliere med tvang til det sydlige og centrale Somalia'.
Nyborg Kommunes brev skyldes sagernes kompleksitet. Der skal eksempelvis følges flere forskellige love, og de bliver ifølge borgmesteren tolket forskelligt. Derfor vil han nu have et klart svar fra ministeriet.
- Vi kan ikke leve med, at der er usikkerhed omkring, hvorvidt vi har gjort det rigtige, siger Kenneth Muhs til DR.
Kommunen har flere gange været i dialog med Udlændingestyrelsen og Integrationsministeriet, som hver gang har givet den samme rådgivning og bakket kommunen op i beslutningen.
Men den intense mediedækning har altså gjort borgmesteren i tvivl. Derfor har han nu behov for, at ministeriet melder klart ud og svarer på brevet.
Fremtiden er en sort sky
I Odder sidder der også en familie, der venter på nyt om sin skæbne. Familien har været gået under jorden i Düsseldorf, fordi den frygtede for at blive splittet, når myndighederne skulle effektuere farens klage over hjemsendelsen af ham selv og seks af familiens syv børn, oplyser Jyllands-Posten, der har fulgt sagen.
Da Udlændingenævnet i september sidste år besluttede, at faren og seks af børnene skulle forlade Danmark, blev det kaldt 'klart ulovligt' af juraprofessor Jens Vedsted-Hansen over for Information. Afgørelsen fik altså alligevel familien til at rejse ud af landet.
Familien er nu vendt tilbage til Odder og sine vanlige, daglige rutiner med fodbold og uddannelse. Dog uden faren, som på grund af usikkerhed og nervøsitet over afgørelsen er blevet i Tyskland. Men i horisonten ligger usikkerheden om fremtiden som en sort sky over hele familien - opholdstilladelse eller hjemsendelse.
Familierne har søgt asyl og har derfor lov til at opholde sig i landet, så længe deres sager behandles.
Læs hele brevet her: Brev_til_Integrationsministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.