Op til FV19: Flere lokalpolitikere klar som spidskandidater
Folketingets åbningsdebat i oktober 2018. MF Orla Østerby (K) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Op til FV19: Flere lokalpolitikere klar som spidskandidater

Nye kandidater fra De Konservative, Kristendemokraterne og Venstre er klar. Læs om kandidatjagt og -fangst i Lyngbykredsen, Struerkredsen, Egedalkredsen - og også Aalborg Vestkredsen.
20. DEC 2018 7.20

Folketingsvalget nærmer sig og skal finde sted senest den 17. juni 2019. Derfor arbejdes der på højtryk i partisekretariaterne med at finde kandidater til alle ledige pladser - og allerede aktive kommunalpolitikere er mange steder inde i billedet.

At MF Jakob Engel-Schmidt (V) i oktober 2017 under landsdækkende opmærksomhed trådte ud af Folketinget efter en kokainsag, og dermed også var ude af billedet som kandidat til næste valg, har efterladt en ledig plads som spids i Lyngbykredsen.

Byrådsmedlem Charlotte Munch fra Hvidovre bliver den nye spids - valgt uden modkandidat, oplyser Det Grønne Område. Hun er den ene af de to valgte fra Venstre i byrådet og formand for børne- og ungeudvalget. Ved KV17 fik hun fjerdeflest personlige stemmer - 662.

I Københavns Omegns Storkreds fik partiet ved FV15 valgt Karen Ellemann og som nummer to Morten Løkkegaard, der blev skiftet ind i Europa-Parlamentet i februar 2016, hvilket i første omgang gav plads til Engel-Schmidt og siden Mads Fuglede.

Kvinde søges
I Nordsjællands Storkreds er Socialdemokratiet kommet på en opgave med at leve op til egne regler: Efter valget af David Trads i Egedalkredsen, skal der nu en kvinde på listen, da der ellers kun er mænd at stemme på, oplyser Ritzau. Trads slog modkandidaten, Matilde Powers, der er byrådsmedlem i Furesø, med stemmerne 16 mod to.

De seks kredse i storkredsen har dermed alle valgt mænd - og udover Trads: Henrik Møller, Miki Dam Larsen, Nick Hækkerup, Per Frost Henriksen og Rasmus Stoklund, der alle har kommunalpolitisk erfaring.

Det er en sjælden sag, at der ikke af sig selv kommer kandidater af begge køn øverst på listen i en af kredsene i en storkeds, men partisekretær Jan Juul Christensen nævner FV98, da Margot Torp blev opstillet som såkaldt suppleringskandidat i Ribe-kredsen og valgt.

I den anden ende af landet har Kristendemokraterne i Struerkredsen, der rummer Struer og Lemvig kommuner, valgt Ringkøbing-Skjern-byrådsmedlemmet Jens Erik Damgaard som ny folketingskandidat. Han afløser Troels Moesgaard, der fik 28 stemmer ved FV15, der som bekendt ikke bragte partiet ind på Christiansborg. Damgaard er i gang med sin tredje periode i byrådet i den kommune, hvor partiet er absolut stærkest repræsenteret og har seks ud af 29 pladser.

Leder stadig
I samme landsdel har MF Orla Østerby (K) ombestemt sig og stiller ifølge Dagbladet Holstebro alligevel op igen, efter han tidligere havde meldt ud, at han ikke ville mere. Østerby kom i Folketinget, efter Søren Pape Poulsen (K) i december 2016 blev justitsminister, og har et dobbeltmandat i kraft af sit byrådshverv i Lemvig, hvor han er eneste konservative.

Han var ved FV15 opstillet i Struerkredsen, hvor han nu er klar igen, og siden har også Holstebrokredsen og Skivekredsen tilbudt Østerby opstilling, hvilket vil give ham en stærkere platform.

Uden der lige nu er kommunale navne inde i billedet i Aalborg Vestkredsen, ledes der stadig efter en afløser for Søren Gade, der nu stiller op til Europa-Parlamentet. I Nordjyllands Storkreds fik Venstre ved FV15 udover ham valgt Preben Bang Henriksen, Karsten Lauritzen og Torsten Schack Pedersen.

Næstformand i Venstres kommuneforening, Ole Friis, havde ellers meldt sig, men har trukket sig, da bestyrelsen gerne vil trække 'et større navn til', oplyser TV2 Nord. Gade trak 28.916 personlige stemmer ved FV15 hvilket var femteflest - lige efter Lars Løkke Rasmussen (V) med 33.393 og før Pia Kjærsgaard (DF) med 26.583.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt