DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
71 nye smittede siden i går - gratis mundbind til udsatte
Magnus Heunicke fortæller, at stigningen i smittetal nu er bremset op.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Pressemøde med sundhedsministeren:
71 nye smittede siden i går - gratis mundbind til udsatte

Særligt coronafokus lige nu på Rødovre, Ishøj, Randers og Glostrup, oplyser minister.
21. AUG 2020 11.55
TEMA: Corona

De seneste ugers stigning i smittetallene ser ud til at være bremset op, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fredag 11.30 på et pressemøde.

Siden torsdag er 71 testet positiv, oplyste han. Tallet kan ifølge ministeren dog ikke helt sammenlignes med de 116 nye smittede i går, da tallene blev opgjort lidt senere end normalt i går. I forgårs var der 85 smittede.

Både i Aarhus og Silkeborg er smittetallene nu for nedadgående, fortalte ministeren. 

Myndighederne følger nøje de kommuner, hvor der på en uge har været over 20 nye smittede for den seneste uge. Det gælder lige nu - foruden Aarhus - Rødovre, Ishøj, Randers og Glostrup, oplyste Heunicke.

I går var også Skive over 20, men kommunen er altså tilsyneladende under igen.

Kontakttallet - tidligere kaldet smittetrykket - er nu på én, hvilket betyder, at epidemien hverken er tiltagende eller aftagende.

Gratis mundbind

Som et nyt tiltag nævnte sundhedsministeren, at borgere, for hvem det er en væsentlig økonomisk byrde at købe mundbind, fremover vil kunne få gratis mundbind hos kommunen.

Det bliver op til kommunen at afgøre, hvem der er berettiget til at få udleveret en stak gratis mundbind. Men han nævnte som eksempel borgere på kontanthjælp eller integrationsydelse samt brugere af herberger og væresteder.

Ifølge ministeren er der indgået aftale med KL om ordningen, og alle kommuner bør være klar senest mandag.

Som bekendt er der fra lørdag krav om mundbind i den offentlige trafik over hele landet.

Laboratorium i Vestdanmark

Hvad angår testkapacitet, så bebudede Magnus Heunicke, at man fra omkring efterårsferien vil kunne teste 50.000 om dagen, og at kapaciteten løbende vil blive sat i vejret indtil da. Blandt andet skal der etableres et testlaboratorium i Vestdanmark.

Meldingen kommer efter, at der de seneste dage har været kritik af, at folk må vente for længe på at blive testet.

- Der er stor efterspørgel på maskiner og robotter til test på det globale marked, så det tager lidt tid at få på plads. Men man skal huske, at der er en fast track til dem, der indgår i smitteopsporing efter smitte blandt nære kontakter, oplyste han.

Kriseberedskab

Mens de centrale myndigheder finpudser indsatsen, sker det samme rundt om i landet.

Silkeborg er alle 1.500 elever på Silkeborg Gymnasium fredag sendt hjem, efter at fem elever er smittet. I går blev 3.g'erne sendt hjem efter smitte blandt to elever, men nu er det altså hele gymnasiet.

I Skive trådte krisestaben sammen torsdag, efter smittetallet i kommunen torsdag nåede op på ti den seneste uge svarende til 21,8 pr. 100.000 indbyggere. Smitten i Skive er koncentret omkring et miljø med etniske minoriteter, hvorfor der er sat ind med øget indsats her, skriver Skive Folkeblad.

I Thisted har et stigende smittetryk tidligere på måneden fået direktionen til at beslutte, at medarbejdere ikke skal deltage i større arrangementer med over 50 deltagere resten af året - kurser, temadage osv. Derudover vil kommunen ikke arrangere fysiske møder med flere end 50 deltagere.

- Begrænsningen bliver også indført for at undgå at bruge ressourcer på at arrangere arrangementer, der risikerer at blive aflyst. I stedet vil vi opprioritere og udbrede mulighederne for digitale møder og samarbejdsformer, forklarer kommunaldirektør Ulrik Andersen.

På en række sjællandske uddannelsesinstitutioner under professionshøjskolen Absalon fjerner man alle borde, så de studerende må sidde med deres computer på skødet, skriver TV2 Øst. Det sker for at kunne overholde afstandskravet på en meter, men tiltaget har allerede udløst protester fra studerende, blandt andet som kommentarer til TV2 Østs artikel.

 

Opdateret 12.15 med hjemsendelse i Silkeborg.