FOA: Kommuner snyder med løntilskud

Økonomisk pres på kommunerne giver incitament til at udskifte faglært personale med ufaglærte løntilskudsansatte
12. FEB 2010 6.15

Du er fyret. Sådan lød beskeden til otte husassistenter på et sjællandsk plejehjem. Men ikke nok med, at de blev fyret. De skulle i opsigelsesperioden oplære folk med løntilskud. Folk der skulle overtage deres arbejde.

Historien om husassistenterne er langt fra den eneste. FOAs lokalafdelinger melder, at kommunerne i stigende grad misbruger aktiveret arbejdskraft med løntilskud. Den trængte kommuneøkonomi betyder nemlig, at kommunerne sparer der, hvor spares kan - blandt andet på lønudgifterne. En bekymrende udvikling, lyder reaktionen fra Mona Striib, næstformand i FOA:

- Når vi taler med lokalafdelingerne, så fortæller de, at kommunerne ikke længere bruger aktiveringsordningen som en nettoudvidelse af personalegruppen, men misbruger ordningen som en spareøvelse, hvor man fyrer folk, samtidig med, at man ansætter ufaglært personale med løntilskud.

Hvor kommunerne i 2008 havde 9.128 ansættelser med løntilskud, var antallet i oktober 2009 13.653. Det viser de seneste tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD).

I FOA forventer man, at antallet af aktiveret med løntilskud inden for de kommunale velfærdsområder i 2010 vil komme helt på 25.000 personer. Og det vil få konsekvenser for servicen i velfærden.

- Når man erstatter fagligt personale med ufaglært, så siger det sig selv, at det vil gå ud over kvaliteten - en pris som kommunerne tilsyneladende er villige til at betale, siger Mona Striib og fortsætter:

- Meningen med aktiveringsordningen er, at ledige med aktiveringen skal komme i almindelig beskæftigelse. Men hvis kommunerne udnytter ordningen som en spareøvelse, så mister vi selve pointen med aktiveringsordningen. Så bliver ordningen blot udnyttelse af billig arbejdskraft, og det er forkasteligt.

ka

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt